Η αλήθεια για το αλάτι
Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα. Το αλάτι, πριν ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή του και υποβαθμιστεί η συλλογή του από το φυσικό περιβάλλον, θεωρείτο από τα πολυτιμότερα αγαθά.
Τι είναι το ανεπεξέργαστο μη ραφιναρισμένο φυσικό θαλασσινό αλάτι;
Είναι το φυσικό αλάτι που λαμβάνεται μέσω της αποξήρανσης του θαλασσινού νερού στον ήλιο. Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει εκτός από νάτριο, 92 διαφορετικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ.) σε ιδανική αναλογία, που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά.
Τι είναι το κοινό επιτραπέζιο ραφιναρισμένο αλάτι;
Συνήθως χρησιμοποιούμε το κοινό αλάτι που βρίσκουμε παντού, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με προσθήκη αφυγραντικών και λευκαντικών ουσιών και είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον νάτριο.
Είναι απαραίτητο το αλάτι στον οργανισμό μας;
Τα συστατικά του αλατιού σε λογικές ποσότητες είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, την ιοντική ισορροπία των κυττάρων και την αποφυγή εγκεφαλικών και νευρολογικών διαταραχών. Όμως καταναλώνουμε περίπου 10 gr αλάτι ημερησίως, αντί των 3 έως 4 gr που χρειαζόμαστε. Το 70-80% αυτού του αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά.
Επιπτώσεις στην υγεία μας από τη χρήση του εμπορικού αλατιού
Η εκτεταμένη επεξεργασία το εμποδίζει να αναμιχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι χημικές και μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Το κοινό αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, νεφρική υπέρταση, σχηματισμό χολόλιθων, παχυσαρκία και κυρίως αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Άτομα με υπέρταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό. Αντίθετα το ανεπεξέργαστο μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι έχει θετική επίδραση στις λειτουργίες του οργανισμού.
Πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το φυσικό θαλασσινό αλάτι;
Αν χρησιμοποιηθεί στη ξηρή του κατάσταση, εισέρχεται στον οργανισμό σε μη ιονισμένη μορφή, προκαλεί δίψα και δεν αφομοιώνεται σωστά. Προσθέτουμε το αλάτι στο νερό του μαγειρέματος ή το διαλύουμε σε μια μικρή ποσότητα νερού, για να το προσθέσουμε σε τρόφιμα, σαλάτες κλπ. που δεν μαγειρεύουμε.
Τι είναι το ορυκτό αλάτι;
Δημιουργήθηκε από την ξηρασία των πρώτων ωκεανών. Υπάρχει στην αγορά σε διάφορα χρώματα ανάλογα την προέλευση (π.χ. ροζ Ιμαλαΐων), και έχει ανάλογες θετικές ιδιότητες. Όμως το φυσικό θαλασσινό αλάτι θεωρείται ωφελιμότερο (λόγω των μικρών ποσοτήτων ιωδίου που περιέχει) και παράγεται σε ελληνικές αλυκές.
Ένωση Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας
Με αφορμή τη δημοσίευση για το αλάτι η ΒΙΟΖΩ ξεκινά μία εκστρατεία για τους μύθους του Codex Alimentarius.
Εμμη Πανούση, δημοσιογράφος – γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ».