της Μαρίνας Σαουλίδου
Η σημασία της επαρκούς λήψης θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης είναι λίγο έως πολύ γνωστή στις περισσότερες μέλλουσες μητέρες.
Παρότι, όμως, όλες οι γυναίκες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του οργανισμού τους σε φυλλικό οξύ, σίδηρο αλλά και συχνά ασβεστίου με βιταμίνη D, λίγα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για τα οφέλη από την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος κ. Μιλτιάδης Αδάμ, η βιταμίνη C παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει την επιδιόρθωση των ιστών και την επούλωση των πληγών, και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και την καλή ανάπτυξη των οστών. Ιδιαίτερα, δε, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, ιδίως για τις εγκύους με σιδηροπενική αναιμία και όσες ακολουθούν χορτοφαγική ή σχεδόν χορτοφαγική διατροφή, ενώ σε ό,τι αφορά τα έμβρυα, η επαρκής βιταμίνη C μπορεί να είναι απαραίτητη για ομαλή νοητική ανάπτυξη, καθώς και για τον σχηματισμό των οστών, των χόνδρων, των τενόντων και του δέρματος.
Από την άλλη πλευρά, ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, την γεύση, την όραση και την οσμή, καθώς και στην πήξη του αίματος και την ομαλή λειτουργία της ινσουλίνης και του θυρεοειδούς αδένα. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες συμβάλλουν στην γήρανση και στην ανάπτυξη πλήθους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της καρδιοπάθειας.
Το μαγνήσιο, τέλος, όπως εξηγεί ο κ. Αδάμ, είναι ένα ιχνοστοιχείο που δρα συνεργικά με το ασβέστιο: το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μυς ενώ το ασβέστιο διεγείρει την σύσπασή τους. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι η επαρκής πρόσληψή του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμποδίσει τη μήτρα να αρχίσει πρόωρες συσπάσεις, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών στο μωρό.
Η ποσότητα του μαγνησίου που χρειάζεται η έγκυος είναι περίπου 350 mg την ημέρα και καλές φυσικές πηγές του είναι οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ορισμένα ψάρια (π.χ. σκουμπρί), τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και ορισμένα όσπρια. Αρκετό μαγνήσιο περιέχουν επίσης οι μπανάνες και το λίγων λιπαρών γάλα.