Μοσχάρι ραγού με λιγκουίνι
Λαπαρός είναι ο χαλαρός και είναι λέξη που χρησιμοποίησε ο Αριστοτέλης. Λαπάρα ή λαγώνα είναι μαλακό μέρος του σώματος, ανάμεσα στα πλευρά και το ισχίο, και αναφέρεται από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο. Από εκεί βγαίνει και η λάπα, που σήμερα σημαίνει κοιλιά. Σχετικές λέξεις είναι η λαπαροσκόπηση και η λαπαροτομία, όπως επίσης και ο πλαδαρός και ο λαπάς. Στη μαγειρική ορολογία η λάπα είναι συνήθως η κοιλιά του μοσχαριού, αφού για τον χοίρο χρησιμοποιούμε περισσότερο τη λατινογενή παντσέτα. Η λάπα του μοσχαριού είναι ένα πολύ ταπεινό κομμάτι που όσοι το αγοράζουν το κόβουν κιμά. Στη χασαπική ευρωπαϊκή κωδικοποίηση αναφέρεται ως «EBLEX: Thin Flank B008» χωρίς το λίπος και τους χόνδρους. Στη γαλλική η λάπα είναι γνωστή ως «bavette».http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3424 Πηγή: http://www.kreopoleio-mellos.gr/kreopoleio-syntages