Αρνί μπιριάνι
[για 2 μερίδες]
250 γρ. αρνί μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
5 γρ. κανέλα ξύλο
1 γρ. κάρδαμο σπασμένο
1 γρ. τσίλι σκόνη
7 γρ. τζίντζερ τριμμένο
3 γρ. σκόρδο τριμμένο
1 γρ. τούρμερικ (κουρκουμάς)
20 γρ. γιαούρτι
5 γρ. χυμός λεμόνι
1 γρ. δυόσμος, χοντροκομμένος
1 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, χοντροκομμένος
20 γρ. τηγανητά κρεμμύδια
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
νερό αρωματισμένο με σαφράν
αλεύρι και νερό για το ζυμάρι της κατσαρόλας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, εκτός από το ρύζι και τα τηγανητά κρεμμύδια.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά που ανακατέψαμε στο μπολ και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το ρύζι μπασμάτι και το μισομαγειρεύουμε.
Σουρώνουμε το ρύζι, κρατώντας το νερό της κατσαρόλας. Τοποθετούμε τα τηγανητά κρεμμύδια στην κατσαρόλα με το κρέας
και το σκεπάζουμε προσεκτικά με το ρύζι δημιουργώντας μια ομοιόμορφη στρώση.
Προσθέτουμε σαφράν στο νερό από το βράσιμο του μπασμάτι και ανακατεύουμε μέχρι το σαφράν να αφήσει το άρωμά του για 1-2 λεπτά.
Πασπαλίζουμε το ρύζι με το αρωματισμένο νερό. Τοποθετούμε προσεκτικά το ζυμάρι στο χείλος της κατσαρόλας
και τοποθετούμε το καπάκι πιέζοντάς το έτσι ώστε να σφραγίσουμε καλά την κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 160°C.
Πηγή: http://www.yiannislucacos.gr/recipe/kreas/6227/arni-mpiriani#.VvjpxOKLTIU