Η καθημερινή χρήση του υπολογιστή στους περισσότερους περιλαμβάνει απλές επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως χρήση internet και email, ανάγνωση αρχείων pdf, συγγραφή ενός κειμένου ή επεξεργασία κάποιας φωτογραφίας. Οι χρήστες συνήθως χρησιμοποιούν τις πλέον διαδεδομένες εφαρμογές που συνήθως έχουν κόστος αγοράς που δεν δικαιολογεί την χρήση τους. Σε αυτή τη σειρά των άρθρων θα παρουσιαστούν οι εναλλακτικές εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος και καλύπτουν το σύνολο των εργασιών χωρίς πτώση απόδοσης. Οι περισσότερες εφαρμογές που προτείνονται είναι ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα, αλλά περιλαμβάνονται και εμπορικές εφαρμογές στην δωρεάν εκδοχή τους.
Για εργασίες σουίτας γραφείου υπάρχει το LibreOffice που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές εφαρμογές όπως επεξεργαστή κειμένου, εφαρμογή παρουσιάσεων, φύλλο εργασίας και πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών. Μεταξύ των σουιτών γραφείου LibreOffice και MS Office υπάρχει πλήρης συμβατότητα στην αποθήκευση και στο άνοιγμα των αρχείων καθώς υποστηρίζονται όλοι οι τύποι αρχείων και από τις δύο σουίτες. Ενδείκνυται για απαιτητικές εργασίες όπως συγγραφή διπλωματικών εργασιών και επιστημονικών άρθρων στην επεξεργασία κειμένων.
Το περιβάλλον εργασίας των εφαρμογών του LibreOffice θυμίζει το παρελθόν καθώς λειτουργεί με γραμμές εργαλείων και αναδυόμενα μενού χωρίς την ομαδοποίηση που παρέχει η κορδέλα (ribbon). Διαθέτει ελληνικό περιβάλλον εργασίας και ορθογραφική διόρθωση. Ο πίνακας περιεχομένων παράγεται αυτόματα αν οι τίτλοι των κεφαλαίων μορφοποιηθούν σύμφωνα με τα ιεραρχικά στυλ των επικεφαλίδων, όπως επίσης παράγονται αυτόματα το ευρετήριο φωτογραφιών και πινάκων. Κάθε ακαδημαϊκή εργασία πρέπει να περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές στο σώμα του κειμένου και βιβλιογραφία στο τέλος του ως ξεχωριστό κεφάλαιο. Το LibreOffice περιλαμβάνει εργαλείο βιβλιογραφικών αναφορών. Συνίσταται όμως η χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών όπως το zotero ή το mendeley που λειτουργούν σε περιβάλλον cloud ενώ παράλληλα ομάδες χρηστών, όπως οι φοιτητές μιας σχολής, μπορούν να δημιουργήσουν γκρουπ και συγχρονίζονται αυτόματα οι βιβλιογραφικές αναφορές όλων. Σε τεχνικό επίπεδο, η συγγραφή εργασιών των φοιτητών μπορεί να διευκολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και να επιταχυνθεί ο χρόνος συγγραφής, όπως επίσης να εξασφαλιστεί τη σωστή δομή και παρουσίαση που απαιτείται.
Σε επόμενο άρθρο θα γίνει μια πλήρη παρουσίαση των βιβλιογραφικών εφαρμογών και των πλεονεκτημάτων χρήσης τους στο σύγχρονο συγγραφικό περιβάλλον.
Παναγιώτης Πάνος