Ένοχη για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας κρίθηκε η Monsanto ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου 2016… έστω και σε μια συμβολική δίκη στην Χάγη.
Οι οργανώσεις: The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) και Millions Against Monsanto, με τη συμμετοχή δεκάδων ακτιβιστικών ομάδων για την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος, οδήγησαν στο εδώλιο την υπερδύναμη της βιοτεχνολογίας, Monsanto, και την καταδίκασαν περνώντας ένα -πολλαπλά τεκμηριωμένο- μήνυμα αντίστασης.
«Η δίκη αυτή, συμβολίζει την άμυνα των πολιτών απέναντι στην επιθετική εισβολή που υφίσταται η διατροφική τους αλυσίδα από μια μικρή ομάδα πολυεθνικών» δήλωσαν την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες.
«Η δίκη της Monsanto», όπως εξήγησαν, «είναι μια διεθνής πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να κριθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγκριτοι δικαστές ακούν μαρτυρίες από θύματα, πριν εκδώσουν μια συμβουλευτική απόφαση τηρώντας τις ίδιες διαδικασίες με αυτές του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οργανώσεις στο κατηγορητήριο, από τις αρχές του 20ου αιώνα, η Monsanto ανέπτυξε μια σειρά τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία έχουν μη αναστρέψιμα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, ενώ προκάλεσαν ασθένειες και θανάτους σε χιλιάδες ανθρώπους.
Με βάση τις «Κατευθυντήριες Αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 2011, μια μεγάλη ομάδα δικηγόρων και δικαστών κλήθηκε να αξιολογήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες της Monsanto για ζημίες που έχει προκαλέσει στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.
Το δικαστήριο στηρίχτηκε επίσης και στο Καταστατικό της Ρώμης, με βάση το οποίο ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το 2002, που αποτελεί το μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης.
Το δικαστήριο έβαλε προς εξέταση αν θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (οικοκτονία).
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, o πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για τις Βιολογικές Καλλιέργειες (IFOAM), Andre Leu, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Monsanto αγνοεί επιδεικτικά τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν στους ανθρώπους και στο περιβάλλον τα προϊόντα της και πιστεύει ότι μέσω της συστηματικής συγκάλυψης θα συνεχίσει ανενόχλητη τις δραστηριότητές της.
Θεωρεί ότι με τη χρηματοδότηση ερευνών, τον χειρισμό των μέσων ενημέρωσης και τις πιέσεις που ασκεί σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, θα παραμείνει ατιμώρητη». Όμως ο αγώνας συνεχίζεται…
Παράλληλα με τη Δίκη έλαβε χώρα στην Χάγη μια Διεθνής Λαϊκή Συνέλευση που αποτέλεσε μια συνάντηση κινημάτων, σποροφυλάκων και υπερασπιστών των σπόρων, αγροτών, καλλιεργητών και πολιτών, με θέμα το σχεδιασμό του δικού μας διατροφικού μοντέλου.
«Θέλουμε η διατροφή μας να βασίζεται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκεντρωμένη κατοχή των σπόρων, την αγροοικολογία και το σεβασμό για τα δικαιώματα των αγροτών των καταναλωτών και του περιβάλλοντος» ανέφερε το ψήφισμα που βγήκε στο τέλος.
Έμμη Πανούση. Δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοκαταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»