Μπορεί ο όρος «ακτινική κεράτωση» να μην είναι ιδιαίτερα οικείος σε πολλούς από εμάς.
Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 40 ετών εμφανίζουν την προκαρκινή αυτή βλάβη του δέρματος, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατόν να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος. Τί είναι η ακτινική κεράτωση και για ποιόν λόγο πρέπει να μας ανησυχήσουν τα «ύποπτα σημάδια» της; Πρόκειται για μία συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, η οποία οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία. Συνήθως εκδηλώνεται δε με βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος, οι οποίες προκαλούν υφή «γυαλόχαρτου», και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου.
«Κάθε ακτινική κεράτωση δεν είναι καρκίνος. Παρ’ όλα αυτά, κάποιος που εμφανίζει δείγματα ακτινικής κεράτωσης θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στο δερματολόγο του, καθώς οι ακτινικές κερατώσεις έχουν το δυναμικό να εξελιχθούν σε μεταστατικές μορφές καρκίνου του δέρματος, που δεν σχετίζεται με μελάνωμα -όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα-, εάν δεν διαγνωσθούν εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», εξηγεί ο Καθηγητής Δερματολογίας, κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος.
Η αντιμετώπιση των ακτινικών κερατώσεων γίνεται σήμερα με διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας και άλλων τοπικών θεραπειών. Μεταξύ αυτών ανήκει και το ingenol mebutate gel, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου έτους και βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι πετυχαίνει θεραπεία μέσα σε μόλις 2-3 ημέρες! Αποτελεί θεραπεία πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι θεραπεύει τις ορατές και τις μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες, ενώ λειτουργεί με δύο τρόπους: Στοχεύει τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλεί τον θάνατό τους, ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των κυττάρων, που έχουν υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία.
της Μαρίνας Σαουλίδου