της Μαρίνας Σαουλίδου
Το φθινόπωρο εκτός από εποχή ιώσεων είναι και εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Η αλλαγή συνηθειών και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς μας φέρνει ξανά σε επαφή με αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο σπίτι και στην εργασία, όπως σε έπιπλα, υφάσματα, χαλιά και καθαριστικά.
Όπως επισημαίνει ωστόσο η Χειρουργός ΩΡΛ, Δρ. Ανατολή Παταρίδου, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε, αν τα συμπτώματά μας οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε προσβολή από έναν ιό. Κι αυτό διότι οι αλλεργίες μας κάνουν να φταρνιζόμαστε επανειλημμένα, με το φτάρνισμα να διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να συνοδεύεται από δακρύρροια και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και τη μύτη.
Η αλλεργία είναι η υπερβολική, αμυντική αντίδραση του οργανισμού σε ξένες ουσίες (γύρη, ακάρεα σκόνης, μούχλα, πιτυρίδα κατοικιδίων, χημικές ουσίες, μικροοργανισμοί κ.ά), γι’ αυτό και όπως συμβουλεύει η Δρ Παταρίδου, “καλό είναι ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή του χρόνου να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τα μέλη της οικογένειάς μας από τις αλλεργίες, ξεκινώντας από το σπίτι μας από το οποίο θα απομακρύνουμε όσο μπορούμε τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν κυρίως στη σκόνη”.
Τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε; Δεδομένου ότι η πλειονότητα των ατόμων έχει αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, πρώτη μας κίνηση θα πρέπει να είναι το να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας ειδικά καθαριστικά που εξοντώνουν τα περιττώματα των ακάρεων, αλλά και πολύ ζεστό νερό στο πλύσιμο και στο καθάρισμα (άνω των 70 βαθμών Κελσίου).
Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και λούτρινα αντικείμενα (π.χ. ζωάκια, κουκλάκια) μέσα στο σπίτι, διότι αποτελούν εστίες αλλεργιογόνων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να τα καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς δεν αρκεί μόνο ο αερισμός τους.
Εξίσου σημαντικό, τονίζει η Δρ. Παταρίδου, είναι πάντως και το να κάνουμε συχνά συντήρηση των κλιματιστικών και καθαρισμό των φίλτρων τους, καθώς τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα των κλιματιστικών διαχέονται σε όλο το σπίτι, γι’ αυτό καλό είναι να πλένονται συχνά με ειδικό υγρό που κάνει ταυτοχρόνως απολύμανση.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται, τέλος, και τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου, γιατί περιέχουν φωσφορικές ενώσεις και άλλα χημικά συστατικά που προκαλούν δερματικές αλλεργίες. Επομένως, αν έχουμε ιστορικό αλλεργιών, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κοινά απορρυπαντικά και να χρησιμοποιούμε οικολογικά και υποαλλεργικά.