του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Ο Leonard Cohen (Λέoναρντ Κοέν), ο λογοτέχνης της ροκ μουσικής του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονίσεις με θέματα τη λύτρωση και την σεξουαλική επιθυμία και του έφεραν την αναγνώριση των κριτικών και των ακροατών του, πέθανε στα 82 του χρόνια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο Facebook.
Η λιτή ανακοίνωση αναφέρει, “Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της”.
Ο Κοέν, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής. Οι συγκρίσεις με τον Μπομπ Ντίλαν δεν άργησαν να έρθουν, για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.
Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κοέν με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια.
Το πιο γνωστό τραγούδι του, “Hallelujah”, στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.
Ο Κοέν είχε εκδώσει τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, πριν από λίγο καιρό ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.
——-
Ο Βρετανός τραγουδιστής Στινγκ ξεκίνησε τη συναυλία του που σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας του κέντρου Μπατακλάν στο Παρίσι τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων των τζιχαντιστών της 13ης Νοεμβρίου του 2015, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αυτή τη βραδιά, πρέπει να συμβιβάσουμε δύο αποστολές: καταρχάς να θυμηθούμε εκείνους που έχασαν την ζωή τους στην επίθεση, κατόπιν να γιορτάσουμε την ζωή, τη μουσική σε αυτόν τον ιστορικό χώρο», όπου σκοτώθηκαν 90 θεατές πριν από έναν χρόνο, ενώ παρακολουθούσαν μια συναυλία, είπε ο διάσημος καλλιτέχνης προς το πλήθος, μιλώντας στη γαλλική γλώσσα.
——-
Με απολαβές ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, η τραγουδίστρια Taylor Swift (Τέιλορ Σουίφτ) αναδείχθηκε στην καλύτερα αμειβόμενη καλλιτέχνιδα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής το 2016, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016.
Η 26χρονη Σουίφτ κατάφερε να συγκεντρώσει από την περιοδεία της στη Βόρεια Αμερική – στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της «1989» – το ποσό των 200 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι, η τραγουδίστρια είχε καταλάβει την δεύτερη θέση πίσω από την Katy Perry (Κέιτι Πέρι) κι έχοντας απολαβές ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Βρετανίδα Adele (Αντέλ), ηλικίας 28 ετών, βρέθηκε στη δεύτερη θέση στον κατάλογο του Forbes με κέρδη ύψους 80,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα υψηλότερα έως σήμερα. Η Αντέλ, το άλμπουμ της οποίας «25» σύντομα κατέστη ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις το 2015, απολαμβάνει την επιτυχία της χάρη στις πωλήσεις των δίσκων της, την ώρα που λαμβάνει αμοιβές εκατομμυρίων δολαρίων τη νύχτα για να παρουσιάσει τα σόου της.
Η Μαντόνα, η οποία ήταν η πλέον καλοπληρωμένη τραγουδίστρια στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα το 2013, φέτος αναδείχθηκε τρίτη. Η πρόσφατη περιοδεία της «Rebel Heart» συγκέντρωσε κέρδη 170 εκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα οι συνολικές απολαβές από τις περιοδείες της καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της να ανέρχονται στο ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων.