της Μαρίνας Σαουλίδου
Σοβαρότατες επιπτώσεις και στη στοματική υγεία φαίνεται πως έχει προκαλέσει η νόσος COVID-19, καθώς σύμφωνα με στοιχεία πολλών διεθνών μελετών η πανδημία οδήγησε σε μειωμένο αριθμό οδοντιατρικών επισκέψεων, είτε λόγω των επιπτώσεων στο πρόγραμμα του οδοντιάτρου (lock-downs, μικρότερος αριθμός ασθενών λόγω πρωτοκόλλων περιορισμού διασποράς, κ.λπ.), είτε εξαιτίας πιθανού φόβου των ίδιων των ασθενών.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος καταγράφεται στις οδοντιατρικές εργασίες που αφορούν την πρόληψη και την περιοδοντολογία (π.χ. -80% και -76% στην Γερμανία). Κι αυτό δυστυχώς την ώρα που πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη με περισσότερους από 500 ασθενείς COVID-19, έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές από COVID-19, πιθανότατα γιατί οι αυξημένοι αιματολογικοί δείκτες φλεγμονής στους περιοδοντικούς ασθενείς συνδέεται με τη φλεγμονή των ούλων και την αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού.
“Στην εποχή του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19 η οδοντιατρική επιστήμη υπέστη βαρύτατες πληγές και σοβαρές συνέπειες σε βασικές της λειτουργικές διαδικασίες. Από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν είναι ο κίνδυνος της νόσου για τους ίδιους τους οδοντιάτρους, ενώ υπήρξε και ο φόβος των ασθενών να επισκεφθούν τα ιατρεία και φυσικά οι σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν”, αναφέρει ο Βασίλειος Παπαϊωάννου, αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας & Οδοντικών Εμφυτευμάτων.
Τα νοσήματα του στόματος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με απώλεια δοντιών μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την συνολική ποιότητα ζωής δεδομένου ότι συνδέονται με μειωμένη λειτουργικότητα και πόνο που επιδρούν στην ομιλία και στη μάσηση. Παράλληλα, ωστόσο, οι ενδείξεις για διασύνδεση των νόσων των ούλων με την γενική υγεία, όπως με τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνουν την ανάγκη της σωστής προληπτικής αγωγής στοματικής υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν ασθενείς με COVID-19 να εισαχθούν σε ΜΕΘ είναι 3,5 φορές μεγαλύτερος αν έχουν περιοδοντική νόσο, ενώ 4,5 φορές πιο πιθανή είναι και η ανάγκη διασωλήνωσης και 9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.
Η χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού στοματικού διαλύματος λοιπόν ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση του φορτίου του κορωνοϊού στη στοματική κοιλότητα και κατ’ επέκταση στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου και της διασποράς του ιού.