του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
ΜΟΛΙΣ ΤΟ 26% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ενισχύει την θέση της Αθήνας, η οποία ζητάει την επιστροφή τους στην Ελλάδα, εδώ και 40 χρόνια.
Το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα την ώρα που το 24% δεν εκφράζει γνώμη, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση αυτή που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων, το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου, για λογαριασμό των Τάιμς του Λονδίνου. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε λίγες ημέρες, αφότου το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ένα άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, το άγαλμα του θεού Ιλισσού, κίνηση που προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης. Στο σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη έναντι του 37%, που θεωρεί ότι δεν είναι. Αντιθέτως, γενικότερα για το θέμα του δανεισμού εκθεμάτων από βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία ανά τον κόσμο, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 57% έναντι 25%, που τάσσονται κατά, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα γλυπτά.
Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ντιουκ θα παραδώσει άμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της στην ελληνική, ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αιώνα, που έχει στην κατοχή του, και το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου. Το εν λόγω χειρόγραφο, καθώς και το βυζαντινό τετραευαγγέλιο, που επαναπατρίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Μουσείο Γκετί, ανήκουν στους βυζαντινούς θησαυρούς που εκλάπησαν από την προαναφερθείσα Μονή του Αγίου Όρους τη δεκαετία του ‘60. Όπως επισημαίνεται, «ο επαναπατρισμός τους αποτελεί επιστέγασμα τόσο της επιμονής και των προσπαθειών του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όσο και της άριστης συνεργασίας τους με τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές».