Ο όρος επαυξημένη πραγματικότητα δημιουργήθηκε για να προσδιορίσει το βαθμό συμμετοχής της ψηφιακής τεχνολογίας στον πραγματικό κόσμο.
Η ψηφιακή τεχνολογία προσδιορίζεται από την ύπαρξη πολυμεσικού υλικού, προσαρμογή του στην πραγματικότητα βάσει συνδιαλλαγής του με αυτήν και μιας μορφής επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα για να θεωρηθεί πως ένας χώρος επαυξάνεται απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Συνδυασμός πραγματικού κόσμου με γραφικά υπολογιστών
- ∆ιάδραση μεταξύ των αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο
- Ανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο
- Αναγνώριση εικόνων ή αντικειμένων
- ∆εδομένα σε πραγματικό χρόνο
Για να γίνει κατανοητό θα εξετάσουμε ένα παράδειγμα ευρείας χρήσης στην εποχής μας, που εφαρμόζεται μια μορφή επαυξημένη πραγματικότητα. Το παράδειγμα είναι το GPS (Global Positioning System) που χρησιμοποιούν οι οδηγοί κατά τη μετακίνησή τους. Πράγματι υπάρχει συνδυασμός του πραγματικού κόσμου με γραφικά υπολογιστών, καθώς χρησιμοποιείται ψηφιακή αναπαράσταση των χαρτών και η συσκευή παρέχει μιας μορφής διάδραση σε πραγματικό χρόνο. Διάδραση μεταξύ ανθρώπου υπολογιστή είναι η διαδικασία που ο χρήστης ελέγχει μέσω αιτήσεων-αποκρίσεων με τη συσκευή, τη διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ένας δορυφόρος ανιχνεύει τη συσκευή και αναγνωρίζει τη θέση της, ενώ παράλληλα μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την θέση και την κατεύθυνση του οχήματος.
Η ενίσχυση της πραγματικότητας με το εικονικά στοιχεία μας δίνει την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), ενώ η ενίσχυση της εικονικότητας με πραγματικά στοιχεία μας δίνει την επαυξημένη εικονικότητα (augmented virtuality). Παράδειγμα επαυξημένης πραγματικότητας εξετάσαμε προηγουμένως με τη χρήση του GPS στην οδήγηση. Παράδειγμα επαυξημένης εικονικότητας είναι τα ειδικά εφέ σε κινηματογραφικές ταινίες που εντάσσουν σε ένα εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον, πραγματικούς ηθοποιούς ή επίσης ένα δελτίο καιρού στην τηλεόραση που ο παρουσιαστής σε πραγματικό χρόνο εμφανίζεται σε ένα εικονικό περιβάλλον.
Η επαύξηση του χώρου με ψηφιακό περιεχόμενο πραγματοποιείται τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στην τέχνη. Προϋπόθεση είναι η ύπαρξη συσκευών για την καταγραφή του περιβάλλοντος και για την παρουσίαση του περιεχομένου. Η διάδοση της τεχνολογίας των αισθητήρων, έχει δώσει τη δυνατότητα σε ένα σύστημα να λαμβάνει δεδομένα από το περιβάλλον ή από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά να παράγει ψηφιακό περιεχόμενο.
Παναγιώτης Πάνος