Το SME Instrument για το 2017: Αυξημένος προϋπολογισμός, μειωμένος ανταγωνισμός;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το SME Instrument αποτελεί Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τις εξωστρεφείς και καινοτομικές ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ξεκάθαρες διαδικασίες αλλά πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, ειδικά από τη χώρα μας.
Στην αγορά επικρατεί μια μεγάλη απογοήτευση γιατί, ενώ το Πρόγραμμα βοηθά πραγματικά αυτούς που καταφέρνουν να ενταχθούν, τα ποσοστά επιτυχίας είναι τραγικά χαμηλά. Προσπαθώντας να βελτιώσει κάπως την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα κονδύλια από τ’ αναμενόμενα.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός για το SME Instrument κατά το 2017 διαμορφώθηκε στα 437,5 εκατ. ευρώ, επαυξημένος κατά 51,6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιώσουν την καινοτόμο δραστηριότητά τους.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απογοήτευση που προναφέρθηκε, ίσως καθιστά ελκυστική την υποβολή μιας πρότασης στις επερχόμενες προσκλήσεις.
Η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2017 αφορά και θα κατανεμηθεί σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς:
- Υγειονομική περίθαλψη και βιοτεχνολογία (SMEInst-05 topic): 35 εκατ. ευρώ
- Βιώσιμη γεωργία και δασοκομία (SMEInst-07 topic): 5,68 εκατ. ευρώ
- Γαλάζια ανάπτυξη (SMEInst-08 topic): 2,42 εκατ. ευρώ
- Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, πρώτες ύλες, αποτελεσματική χρήση των πόρων (SMEInst-11 topic): 8,5 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, τα ανοικτά ερευνητικά δεδομένα για όλα τα έργα της Φάσης 2 θα αποτελούν, πλέον, τον κανόνα, μία πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της επιτάχυνσης της καινοτομίας, της συνεργασίας, της βελτίωσης της διαφάνειας και της αποφυγής επανάληψης προσπαθειών.
Τέλος, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές και όσον αφορά στα θέματα των προσκλήσεων για το SME Instrument, όπως:
- Στην Υγειονομική περίθαλψη και βιοτεχνολογία: για τις τεχνολογίες κυττάρων η Φάση 1 θα είναι κλειστή για το 2017, ενώ θα συνεχιστούν τα έργα που είναι σε ισχύ από το 2016 για τη Φάση 1 και τα έργα της Φάσης 2 από το 2016 και για το 2017. Επιπλέον, τα έργα αυτής της θεματικής περιοχής θα έχουν διάρκεια έως και 36 μήνες αντί για τη συνηθισμένη διάρκεια των 12-14 μηνών που ισχύει για άλλες θεματικές περιοχές.
- Στην πρόσκληση για τη Γαλάζια ανάπτυξη θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε έργα σχετικά με την πρόληψη του φαινομένου των απορριμμάτων στη θάλασσα.
- Στην πρόσκληση για την Ασφάλεια (SMEInst-13 topic), από τον Ιανουάριο 2017, στις δράσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή προτάσεων καλούνται να λάβουν υπόψη τους στόχους της σχετικής Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα και της σχετικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινότητας, ενέταξε, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, ένα πλέγμα δυναμικών υπηρεσιών συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης επιλεγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν κατάλληλη δυναμική και στοχεύουν αποκλειστικά σε διεθνείς αγορές μέσα από καινοτομικές τεχνολογίες.
Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν:
- Προαξιολόγηση προτάσεων μέσα από expert panel αξιολογητών και εξειδικευμένων συμβούλων για θέματα όπως τεχνολογική καινοτομία και διαχείριση διανοητικής ιδιοκτησίας
- Coaching και επιχειρηματική καθοδήγηση για την υλοποίηση των εγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την περαιτέρω χρηματοδότηση σε επόμενη φάση
- Διαχείριση καινοτομίας και συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις από την Ευρώπη
- Εκπαίδευση συγγραφής προτάσεων και Δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων συμβούλων επιχειρήσεων.