ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ «ΑΣΧΕΤΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του ΥΠΕΚΑ κακοποιείται και χαρίζεται ο δασικός πλούτος της χώρας και κατεδαφίζεται κάθε έννοια σχεδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ενεργώντας -κατά έγκυρες πληροφορίες- αυθαιρέτως και αυτοβούλως, σε πλήρη εφαρμογή της γνωστής αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής του, καταστρατηγεί την συνταγματική προστασία του δάσους ως δημόσιου αγαθού και δίνει τη χαριστική βολή στην προστασία του δασικού φυσικού πλούτου της χώρας, ικανοποιώντας κάθε λογής μικροσυμφέροντα. Με σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις» (το οποίο είχε δοθεί για διαβούλευση τον Ιούνιο), που έρχεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης, επαναφέρει σχεδόν όλες τις επίμαχες διατάξεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει την κατακραυγή του επιστημονικού κόσμου και των οργανώσεων, ολοκληρώνοντας έτσι την κακοποίηση του δασικού πλούτου, κατεδαφίζοντας παράλληλα κάθε έννοια σχεδιασμού.
Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται η επιδρομή στα δάση. Επίσης, ολοκληρώνεται η κατεδάφιση κάθε έννοιας σχεδιασμού: Α) Με την τροποποίηση, για μια ακόμη φορά, 25 τουλάχιστον παραγράφων και εδαφίων του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, νόμου που έλαβε ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2012. Β) Με την αλλαγή του Ρυθμιστικού της Αθήνας, το οποίο ψηφίστηκε με τον Ν. 4277. Γ) Με την άρση της αυστηρής εφαρμογής των Προεδρικών Διαταγμάτων Πλάκας και Εξαρχείων.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου μεταφέρει κάθε έννοια περιβαλλοντικού και χωροταξικού πολιτισμού πίσω και από το 1983, όταν θεσμοθετήθηκε ο οικιστικός νόμος Τρίτση, που εισήγαγε σημαντικούς θεσμούς στο ελληνικό πολεοδομικό δίκαιο.
Απαιτούμε: Την απόσυρση των διατάξεων που εγκληματούν σε βάρος του φυσικού πλούτου και των πόλεων της χώρας, αναπαράγοντας το μοντέλο μιας καθ’ όλα στρεβλής ανάπτυξης, και καλούμε τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και την γενική γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου (καθ’ ύλη αρμόδια για τα δάση) να αντιδράσουν και να αναλάβουν αυτοί -έστω και την ύστατη στιγμή- την ευθύνη του υπουργείου να ευθυγραμμισθεί με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις κατευθύνσεις της αειφόρου ανάπτυξης, αναλογιζόμενοι το βάρος της δικής τους ευθύνης έναντι της σημερινής και των μελλοντικών γενεών.
Έμμη Πανούση, δημοσιογράφος – γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ».