Το ζοφερό μέλλον του πλανήτη όπως αυτό διαμορφώνεται από την κερδοσκοπία και την αδιαφορία των ανθρώπων, φαίνεται πως απασχολεί σοβαρά πλέον τους Έλληνες… ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν πως άρχισαν να κάνουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους, για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Ζητούμενο παραμένει να κάνουν κάτι αντίστοιχο και οι ισχυροί της Γης!
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, οχτώ στους δέκα Έλληνες (84%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», έναντι ποσοστού 78% -κατά μέσο όρο- στην ΕΕ.
Ειδικότερα, ένας στους δέκα Έλληνες που ερωτήθηκαν (10%), θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος (έναντι 18% κατά μέσο όρο στην ΕΕ). Η κλιματική αλλαγή μάλιστα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην χώρα μας, ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος… μετά την οικονομική κατάσταση (28%), τη φτώχεια, την πείνα και τη λειψυδρία (18%) και τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών (14%).
Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», στην Ελλάδα το 74% των ερωτηθέντων απάντησε «οι εθνικές κυβερνήσεις» (έναντι 63% στην ΕΕ), το 65% θεωρεί υπεύθυνη και «την Ευρωπαϊκή Ένωση» (έναντι 57% στην ΕΕ), το 62% θεωρεί υπεύθυνες τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία (έναντι 58% στην ΕΕ) και το 33% απάντησε ότι είμαστε «προσωπικά υπεύθυνοι» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (έναντι ποσοστού 41% στην ΕΕ).
Επιπλέον, το 58% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε ότι έχουν αναλάβει ήδη δράση, σε ατομικό επίπεδο, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες και προβαίνουν συνειδητά σε βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή, έναντι ποσοστού 64% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το 20%, δηλώνουν ότι έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι τους (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, 8%).
Σε ποσοστό 94%, οι Έλληνες συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας (το αντίστοιχο ποσοστό κατά μέσο όρο στην ΕΕ είναι 87%).
Επίσης, κατά ένα 85% θεωρούν ότι το κόστος των ζημιών που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος, είναι πολύ υψηλότερο από την απαιτούμενη επένδυση για μια πράσινη μετάβαση (έναντι ποσοστού 74% στην ΕΕ).
Εξάλλου, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι είναι σημαντικό τόσο η εθνική τους κυβέρνηση (91%, έναντι 88% στην ΕΕ) όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (91%, έναντι 87% στην ΕΕ), να θέσουν φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.
Αναφορικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το 92% συμφωνεί ότι αυτές πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, αντισταθμίζοντας παράλληλα τις εναπομένουσες εκπομπές, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 (έναντι 90% κατά μέσο όρο στην ΕΕ).
Τέλος, το 77% των Ελλήνων ερωτηθέντων (έναντι 75% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι τα χρήματα από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, θα πρέπει να επενδύονται κυρίως στη νέα πράσινη οικονομία.
Σημειώνεται εδώ ότι το Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή πραγματοποίησε έρευνα σε 26.669 πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την περίοδο από 15 Μαρτίου ως 14 Απριλίου 2021.
Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Οι δεσμεύσεις αυτές κατοχυρώνονται πλέον στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος υπογράφηκε επίσημα στις 30 Ιουνίου 2021.
Έμμη Πανούση, δημοσιογράφος – πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»