Αμυνόμαστε σθεναρά, αλλά… ο κλοιός στενεύει
Με ευρεία πλειοψηφία και θλιβερές… διαρροές από την Ελλάδα ενέκρινε τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, παρά τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτών.
Για την οριστική εφαρμογή της, ωστόσο, απαιτείται η έγκρισή της -εντός του 2017- από τα Εθνικά Κοινοβούλια των 27 κρατών μελών.
Με την αντίστασή τους το Ευρωπαϊκό κίνημα και η Περιφέρεια της Βαλονίας, πέτυχαν να μην ισχύει -κατά την προσωρινή 3ετή εφαρμογή- ο μηχανισμός εταιρικής επιδιαιτησίας ICS (Investment Court System) σύμφωνα με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσαν να μηνύουν κυβερνήσεις, ζητώντας αποζημιώσεις για απώλεια κερδών λόγω δημόσιων πολιτικών των κρατών.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν ως εξής:
Υπέρ της CETA ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης. Από το Ποτάμι οι Γεώργιος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, και από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή. Απών ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου. Από τη Λαϊκή Ενότητα ο Νίκος Χουντής. Από το ΚΚΕ οι Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Οι ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ας δούμε όμως συνοπτικά τι σημαίνει η CETA στην καθημερινότητά μας:
Για την Φέτα: Οι παλαιοί Καναδοί παραγωγοί που έκαναν εμπορική χρήση της φέτας έως 18/10/2013 -ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων- συνεχίζουν την χρήση της, με την προϋπόθεση ότι αναγράφουν ευανάγνωστα FETA made in Canada.
Οι νέοι παραγωγοί όμως, μετά την ως άνω ημερομηνία, αναγράφουν: kind, type, style, imitation of FETA. Σύμβολα ή τοπωνύμια Ελληνικά… θα απουσιάζουν.
Στην συμφωνία επισυνάπτεται δήλωση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το παραπάνω επίπεδο προστασίας δεν δημιουργεί προηγούμενο για μελλοντικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και ζητάμε την αξιοποίηση της μεταβατικής 5ετίας για να διασφαλίσει η ΕΕ το ίδιο επίπεδο προστασίας με τα άλλα κύρια τυριά της ΕΕ (ροκφόρ, παρμεζάνα, κα).
Για τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα: Προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων και των δασμών και αύξηση των ποσοστώσεων με μηδενικούς δασμούς στις εξαγωγές βοδινού και χοιρινού μη ορμονούχων κρεάτων από τον Καναδά προς την ΕΕ από 9.662 τόνους σήμερα σε 130.551 τόνους με την ισχύ της συμφωνίας.
Για τα μεταλλαγμένα: Συμφωνείται η μικρότερη δυνατή χρήση Γενετικά Τροποποιημένων οργανισμών, διατηρεί η κάθε πλευρά τις ρυθμίσεις της για τα μεταλλαγμένα.
Ωστόσο, αν μετά την 3ετία ισχύσει ο μηχανισμός της επιδιαιτησίας θα έχει αρμοδιότητα το ICS επιδιαιτητικό εταιρικό δικαστήριο και για την εμπορική διακίνηση και καλλιέργεια των μεταλλαγμένων και για την χρήση πατεντών.
Για το περιβάλλον και τους καταναλωτές: Δεν προβλέπει καμία δέσμευση για προστασία των τοπικών ποικιλιών σπόρων, προστασίας του περιβάλλοντος και υιοθέτηση φιλικών πολιτικών για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα: Από τα 1308 ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα της ΕΕ προστατεύει μόνο τα 173. Ενώ από τα 100 ΠΟΠ προϊόντα και 40 κρασιά της χώρας μας προστατεύει μόνο τα 16.
Επίσης, εμποδίζεται η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και προμηθευτών και των τοπικών παραγωγικών και καταναλωτικών συστημάτων.
Για τα εργατικά δικαιώματα: Ενθαρρύνει τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των 187 χωρών μελών αλλά δεν δεσμεύει τις δύο πλευρές να εφαρμόζουν το σύνολο των συμφωνιών του.
Για τις κοινωφελείς Υπηρεσίες: Στα πλαίσια του «κεφαλαίου της πρόσβασης στην αγορά» εμπορευματοποιεί και προωθεί ιδιωτικοποιήσεις στην δημόσια υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες, μεταφορές, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων.
Εξαιρείται: το πόσιμο νερό και την πολιτιστική βιομηχανία, αλλά όλες οι ως άνω υπηρεσίες και δημόσια αγαθά και οι ρυθμίσεις των κρατών υπόκεινται στα εταιρικά δικαστήρια και εμποδίζονται οι επαναδημοτικοποιήσεις η εθνικοποιήσεις υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν.
Όσο για τον αγώνα του κινήματός μας… πολλά θα κριθούν στην επόμενη 3ετή μεταβατική περίοδο διαβουλεύσεων και εγκρίσεων.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνδεθούμε με τους παραγωγικούς φορείς και να συνεχίσουμε με συμπαγή άμυνα και ακόμα αποφασιστικές επιθέσεις!
Έμμη Πανούση: Δημοσιογράφος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ».