Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, με υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και άλλων προστατευτικών για την υγεία συστατικών.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε πρόσφατα από μεγάλη μελέτη (QLIF-Integrated Project Quality Low Input Food), στην οποία συμμετείχαν 33 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, διήρκεσε 4 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (με 18 εκ. ευρώ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιείχαν περίπου 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ το βιολογικό γάλα είχε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων από το συμβατικό (περίπου κατά 90%).
Η έρευνα αυτή, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με άλλη μια ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health και αναλύει επίσης την σημασία των τροφίμων βιολογικής καλλιέργειας για την υγεία όσο και την πλεονεκτήματά τους έναντι των τροφίμων συμβατικής καλλιέργειας.
Την έρευνα παρήγγειλε το Ευρωκοινοβούλιο και βασίζεται στην ανάγνωση 300 ντοκουμέντων. Συμπέρασμα: τα βιολογικά τρόφιμα θα μπορούσε να είναι μια εγγύηση εναντίον κάποιων παθολογιών», δηλώνει η Emmanuelle Kesse – Guyot, μια από τις ερευνήτριες. Όμως, «απαιτούνται περισσότερες έρευνες στον πληθυσμό για να φτάσουμε στο στάδιο των αποδείξεων», απαντά.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για το συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος και χρήματα για την ολοκλήρωσή τους. Μια από τις πιο πρόσφατες ήταν το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα QLIF (Quality Low Input Food) «στα συστήματα παραγωγής της βιολογικής καλλιέργειας», καθώς και η ανάλυση από το πανεπιστήμιο του Newcastle.
Με γενικό τρόπο, όλες αυτές οι έρευνες κάνουν λόγο για τα πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφίμων. Τα ίδια λέει και η βρετανική έρευνα η οποία είχε δημοσιευτεί λίγα χρόνια πριν, στο American journal of clinical nutrition. Αναφέρουν δηλαδή ότι η μικρότερη έκθεση των καταναλωτών στα φυτοφάρμακα, μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών και παχυσαρκίας.
Επίσης, τα βιολογικά γαλακτοκομικά και κρέατα περιέχουν περισσότερο Ωμέγα-3 από τα συμβατικά, ενώ στα βιολογικά αναφέρεται περισσότερη βιταμίνη C και πολυφαινόλες, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν επίσης ότι οι συνέπειες των φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα αρνητικές στο γνωστικό σύστημα των παιδιών. Επίσης, οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά βιολογικά τρόφιμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους λεμφαδένες.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα σύστημα υποθέσεων που συμπίπτουν, αλλά «πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες, γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη επακριβώς τις πραγματικές συνέπειες στον άνθρωπο», όπως αναφέρει η ερευνήτρια.
Ακόμα και αν τα βιολογικά τρόφιμα παγκοσμίως δεν καταναλώνονται ακόμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παρ’ όλα αυτά οι βιοκαταναλωτές από όλο τον κόσμο αυξάνονται με ταχύτητα επιλέγοντας -σύμφωνα με τον Ιπποκράτη- να θωρακίσουν την υγεία τους μέσω της τροφής.
Έμμη Πανούση, δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»