της Μαρίνας Σαουλίδου
Παρά την εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό στις χώρες της Δύσης, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι δύο στα τρία άτομα, σήμερα, είναι μερικώς αφυδατωμένα, συχνά μάλιστα χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.
Όπως εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, Δρ Νικολέτα Κοΐνη οι ανάγκες κάθε ατόμου σε νερό διαφέρουν ανάλογα με το σωματικό του βάρος και τον τρόπο ζωής του. Ωστόσο ο «μέσος ενήλικας», εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνει ενυδατωμένος. Διαφορετικά, ακόμη και η αφυδάτωση στο 2% του σωματικούς βάρους, έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μειωμένη απόδοση του οργανισμού.
Η ίδια επισημαίνει επίσης πως παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι πίνουν αρκετά υγρά, καθημερινά λόγω της κατανάλωσης ροφημάτων όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την απώλεια νερού διότι προκαλούν διούρηση και εφίδρωση.
Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι με τη αφυδάτωση συνδέονται μία σειρά νοσημάτων, μεταξύ των οποίων οι χρόνιοι σωματικοί πόνοι που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια βλάβη, νόσο, τραυματισμό ή μόλυνση, αλλά και νοσηρές καταστάσεις, όπως η δυσπεψία, το στομαχικό άλγος, η υψηλή χοληστερόλη, η αρτηριακή υπέρταση, οι ημικρανίες, οι εξάψεις, τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης, η παχυσαρκία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η βουλιμία.
“Ο πόνος, λοιπόν, είναι μια ένδειξη της ανάγκης του σώματος για νερό, το πολύτιμο συστατικό που χρειάζεται για την πέψη, την αποτοξίνωση των κυττάρων, την ενυδάτωση των πνευμόνων, τη «λίπανση» των αρθρώσεων και μία σειρά άλλων σημαντικών βιολογικών δράσεων και αντιδράσεων” τονίζει η Δρ Κοΐνη, τονίζοντας παράλληλα ότι όταν το σώμα δεν λαμβάνει μια σταθερή και αξιόπιστη παροχή νερού για να συντηρηθεί, αναγκαστικά περικόπτει λειτουργίες για να εξασφαλίσει ικανοποιητική παροχή σε νερό. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούμε με κανένα ρόφημα το νερό, αλλά και μην περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε.