του μαθηματικού – συγγραφέα Ευαγγέλου Σπανδάγου
θ’ Το πρώτο στην Ιστορία της ανθρωπότητας
γυναικείο κίνημα
Πρέπει, για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Λουκιανό (“Λεξιφάνης”), το πρώτο κίνημα στην Ιστορία της Ανθρωπότητος, για τα δικαιώματα των γυναικών, έγινε τον 4ο π.Χ. αιώνα στην Χαλκίδα. Επικεφαλής του κινήματος ήταν η Λαοδίκη, ανιψιά του μεγάλου δικανικού ρήτορα Ισαίου. Η Λαοδίκη είχε συγκροτήσει μια ομάδα γυναικών, οι οποίες διεκδίκησαν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η ομάδα αυτή προσπάθησε να ξυπνήσει την κοιμισμένη και επαναπαυμένη συνείδηση των γυναικών. Η Λαοδίκη είχε επηρεαστεί από την ηρωίδα του έργου “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνους.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δράση και για την τύχη του κινήματος.
ι¢. Διάφορα ιστορικά περιστατικά τα οποία
βγάζουν την Αρχαία Ελληνίδα από τον γυναικωνίτη
- Γυναίκες του Άργους νίκησαν τους Σπαρτιάτες κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα. Η Τελέσιλλα ήταν ποιήτρια από το Άργος. Συνέθετε ύμνους των Θεών και ποιήματα ερωτικά και πατριωτικά. Παράλληλα ήταν μια ηρωίδα πολεμίστρια και σώτειρα της πατρίδας της. Όταν ο βασιλεύς της Σπάρτης Κλεομένης ο Γ¢ βάδισε εναντίον της πόλεως του Άργους, αφού νίκησε το στρατό των Αργείων, οι γυναίκες της πόλεως με αρχηγό την Τελέσιλλα πήραν τα όπλα, φόρεσαν κράνη, στάθηκαν στις επάλξεις και στεφάνωσαν τα τείχη. Οι εχθροί έμειναν άναυδοι. Οι Αργείες γυναίκες σκότωσαν πολλούς Σπαρτιάτες. Έτσι σώθηκε η πόλη.
- Αργείες πολεμίστριες (4ος – 3ος π.Χ. αιώνας). Όταν ο βασιλεύς της Ηπείρου Πύρρος ο Α¢ εισέβαλε στο Άργος κατόπιν προσκλήσεως του Αριστέως του Αργείου, οι μεν άνδρες του Άργους έτρεξαν στην αγορά με τα όπλα, οι δε γυναίκες τους ανέβηκαν στις ταράτσες και έριχναν πέτρες στους Ηπειρώτες, οι οποίοι υποχωρούσαν βιαστικά. Ο Πύρρος, ο δεινότατος στρατηγός, έπεσε κάτω όταν του έριξαν στην κεφαλή ένα κεραμίδι. Οι Αργολίδες δοξάστηκαν σ’ όλη την Ελλάδα, διότι ο Πύρρος ο εμπειροπόλεμος δεν σκοτώθηκε από επίθεση ανδρών, αλλά από επίθεση γυναικών.
(συνεχίζεται)