Όταν η Κοινωνική Αλληλέγγυα Oικονομία εξανθρωπίζει την αγορά και καλύπτει τα κενά του κράτους
Είναι καιρός τώρα που ζούμε τους κραδασμούς μιας σύγκρουσης. Από τη μια μεριά έχουμε τις βίαιες διαδικασίες ιδιοποίησης και περίφραξης των κοινών μας αγαθών, κοινωνικού αποκλεισμού και ελέγχου των δυνατοτήτων για κοινωνική χειραφέτηση, που αναδύονται σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Από την άλλη… είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των γνώσεων, που παρέχει τις προϋποθέσεις για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αναπαραγωγής, μαζί με μια διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή παραγωγών – πολιτών – κατοίκων στην χάραξη νέων πολιτικών και στην καθιέρωση αυτοδιαχειριστικών εγχειρημάτων μέσα από ευρείας κλίμακας κοινότητες και δίκτυα. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως το… οχυρό χρειάζεται το λιθαράκι του καθενός μας!
Με άλλα λόγια, πέρα από την αγορά και το κράτος… η Kοινωνική Aλληλέγγυα Oικονομία (Κ.Αλ.Ο.) έρχεται να δώσει τις απαντήσεις που αναζητούμε, ζητά όμως την στήριξη του καθενός μας για να ακουστεί.
Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου, το UniverSSE 2017, πραγματοποιείται το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Αθήνα, ωστόσο για να φτάσει το μήνυμά του σε όσες-ους περισσότερες-ους γίνεται, χρειάζεται βοήθεια.
Η Κ.Αλ.Ο είναι μία ανοιχτή διαδικασία και ταυτόχρονα μια πρόσκληση σε δράση. Κάθε εγχείρημα του πολύμορφου σύμπαντος της Κ.Αλ.Ο., στη χώρα μας και στην Ευρώπη, είναι ευπρόσδεκτο να συμμετέχει και να συμβάλλει με τις ιδέες του στην τριήμερη διεθνή συνάντηση.
Η παρουσία δεκάδων ακτιβιστών, μελών εθνικών δικτυώσεων, συνεταιριστών και ερευνητών στην Αθήνα και η διαπιστωμένη ανάδυση, οι ανάγκες και η δυναμική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελούν έναν πολλά υποσχόμενο συνδυασμό για τη διοργάνωση του συνεδρίου και όχι μόνο.
Το UniverSSE 2017 ευελπιστεί να συμβάλλει στην συστατική διαδικασία περιγραφής των ενοποιητικών αρχών και πρακτικών του πολύμορφου οικοσυστήματος της ΚΑλΟ. Να αποτελέσει μια στιγμή ανοιχτής διαβούλευσης και δημόσιου διαλόγου, γνωριμίας και γνώσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εργαλείων, φιλοξενίας νέων πρωτοβουλιών και διερεύνησης συνεργειών και δικτυώσεων, ανάδειξης ενός κοινού χώρου αναφοράς, αφήγησης και οραματισμών.
Την ίδια στιγμή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μόνο η αλληλέγγυα, κοινωνική και συνεργατική οικονομία αύξησε την απασχόληση στην Ευρώπη!
Αναλυτικότερα, αυτό αναφέρει το πόρισμα μιας ακόμη έρευνας, που έγινε αυτή την φορά για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο: “Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και το οικοσύστημά τους: εξελίξεις στην Ευρώπη”, από ομάδα ανεξάρτητων ακαδημαϊκών υπο την αιγίδα του Eurisce (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Συνεταιριστικές και Κοινωνικές Επιχειρήσεις) και του Ερευνητικού Δικτύου για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις – EMES.
Η έρευνα για την απασχόληση στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις – ΚοινΣΕΠ σε σύγκριση με τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έγινε ταυτοχρόνως στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Σλοβακία και την Πολωνία. και τα αποτελέσματά της ήταν εντυπωσιακά.
Τα σημαντικότερο κοινό εύρημα της έρευνας σε όλες τις χώρες είναι ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση!
Σύμφωνα με την έρευνα:
Στην Ιταλία στο διάστημα 2008-2014 χάθηκαν σχεδόν 500.00 θέσεις εργασίας στις παραδοσιακές επιχειρήσεις, ενώ αντιθέτως η απασχόληση στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς αυξήθηκε κατά 20,1% και έφτασε τις 407.000 από 340.000 θέσεις εργασίας!
Στο Βέλγιο, στο ίδιο διάστημα, η απασχόληση στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα μειώθηκε, ενώ στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11,5%.
Στις Βρυξέλλες η αύξηση των αξιοπρεπώς αμοιβόμενων κοινωνικών θέσεων εργασίας ξεπερνάει το 25%!
Στη Γαλλία, η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε, ενώ αντιθέτως η αλληλέγγυα, κοινωνική και συνεργατική οικονομία, η οποία αντιπροσωπεύει τι 11% του γαλλικού ΑΕΠ δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Στην Ισπανία μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν εννέα χιλιάδες επιχειρήσεις Κοινωνικής οικονομίας και 170 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.
Η κοινωνική οικονομία έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 14 εκατομμύρια ποιοτικές θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει το 10 % της απασχόλησης. Στο Βέλγιο ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 8,5 %.
Έμμη Πανούση, δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ.