του μαθηματικού – συγγραφέα Ευαγγέλου Σπανδάγου
Μια Κορίνθια αρχηγός στρατού (4ος – 3ος π.Χ. αιώνας). Η Κρατησίπολις ήταν σύζυγος του τυράννου της Κορίνθου και της Σικυώνος Αλεξάνδρου, γιου το Πολυσπέρχοντος. Κατά το 312 π.Χ. έγινε επανάσταση από τους Σικυωνίους. Οι επαναστάτες δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο το 311 π.Χ.
Μετά τη δολοφονία η ωραία και εύτολμη Κρατησίπολις, η οποία είχε προσόντα διοικητικά και στρατιωτικά και είχε ασκηθεί στην χρήση των όπλων, ανακηρύχθηκε αρχηγός του στρατού του άνδρα της. Αφού νίκησε τους επαναστάτες, ανακήρυξε την πόλη τους ελεύθερη και ανεξάρτητη και διέταξε την εκτέλεση των πρωταιτίων. Κυβέρνησε δε την Κόρινθο και την Σικυώνα.
Χίες γυναίκες νίκησαν τον Φίλιππο τον Ε’ της Μακεδονίας τον 2ο π.Χ. αιώνα. Όταν ο βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Ε’ πολιορκούσε την πόλη της Χίου, έβγαλε μια ανακοίνωση, βάρβαρη και αλαζονική (“κήρυγμα βάρβαρον και ὑπερήφανον)” σύμφωνα με την οποία καλούσε τους δούλους να αποστατήσουν προς αυτόν. Το αντάλλαγμα ήταν η ελευθερία τους και ο γάμος με τις γυναίκες των κυρίων τους. Όταν όμως οι Χίες γυναίκες πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του Φιλίππου, καταλήφθηκαν από τρομερό θυμό και μαζί με τους δούλους που ήταν με το μέρος τους, ανέβηκαν στα τείχη. Με βέλη και πέτρες κτυπούσαν τους πολιορκητές, ενώ συγχρόνως παρακινούσαν και τους Χίους μαχητές, εμπνέοντάς τους θάρρος. Το αποτέλεσμα ήταν ο Φίλιππος να λύσει την πολιορκία.
Γυναίκες της Μασσαλίας[1] πολέμησαν ηρωικά το 50 π.Χ. εναντίον των Ρωμαίων. Η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε από Φωκαείς κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Σκοπός τους ήταν η ίδρυση εμπορικών κόμβων. Κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα η πόλις αριθμούσε 6.000 κατοίκους. Όταν το 50 π.Χ. επιτέθηκε εναντίον της πόλεως ο Ιούλιος Καίσαρ, άνδρες και γυναίκες πολέμησαν ηρωικά εναντίον των Ρωμαίων. Η πόλη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 49 π.Χ.
[1] Η ονομασία “Μασσαλία” οφείλεται, κατά την παράδοση, σε μια φράση του Κυβερνήτη των πλοίων των Φωκαέων, Ευξένου όταν τα πλοία του πλησίαζαν την παραλία που χτίστηκε η αποικία. Βλέποντας έναν Γαλάτη ψαρά στην ακτή, του φώναξε: “Μᾶσσαι ἀλιέα τὸ ἀπόγειον σχοινίον . . .”. Έτσι το “Μᾶσσαι + ἀλιέα” έδωσε Μασσ + αλι = Μασσαλία.
(συνεχίζεται)