Οι ταινίες “At the End of the Tunnel” (Στο τέλος της σήραγγας) και “Sami Blood” (Το αίμα των Σάμι), αλλά και τα ντοκιμαντέρ “Dolores” και “Becoming Who I Was” απέσπασαν τις κορυφαίες διακρίσεις στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ (SIFF), βραβεία που προέρχονται από το κοινό και από την κριτική επιτροπή.
Το δράμα εποχής της Αμάντα Κέρνελ “Sami Blood” (Το αίμα των Σάμι) συμπαραγωγής Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας, αναδείχθηκε από την κριτική επιτροπή καλύτερη ταινία του μακροβιότερου και μεγαλύτερου σε διάρκεια Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ.
Η κριτική επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει την ταινία «για την όμορφη και εξαίρετη απεικόνιση του αγώνα να ανακαλύψεις ποιος είσαι, εξαιτίας ή παρά της προέλευσής σου». Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξήραν επίσης τη σπάνια παρουσίαση σκανδιναβικών τοπίων σε κινηματογραφικό έργο, σύμφωνα με το περιοδικό Variety.
Ηρωίδα της ταινίας είναι η Έλε Μάργια, ένα 14χρονο κορίτσι στη Σουηδία του 1930, κόρη της κοινότητας των Σάμι, των ιθαγενών της Σκανδιναβίας, οι οποίοι έζησαν νομαδικά κοντά στη φύση, μιλούσαν τη δική τους γλώσσα και είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με τα ζώα και τις φυσικές δυνάμεις.
Το φιλμ του Αργεντινού Ροντρίγκο Γκράντε “At the End of the Tunnel” αναδείχθηκε καλύτερη ταινία από την ψηφοφορία κοινού και κέρδισε επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το κοινό επέλεξε καλύτερο ντοκιμαντέρ το “Dolores” του Πέτερ Μπραντ.
Την ίδια ώρα, καλύτερος ηθοποιός από την ψηφοφορία του κοινού αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Τζονς για τον ρόλο του στην ταινία “I, Daniel Blake”. Καλύτερη ηθοποιό ανέδειξε το κοινό τη Λένε Σεσίλια Σπάροκ για την ερμηνεία στην ταινία “Sami Blood”.
Τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τη Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη.
Η ταινία, που μετονομάστηκε σε “The Papers” (αρχικά “The Post”), είναι εμπνευσμένη από τον ρόλο που διαδραμάτισε η εφημερίδα Washington Post στη δημοσίευση της διαβόητης μελέτης σχετικά με τον ρόλο της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ – μια μαζική κάλυψη κυβερνητικών μυστικών που κράτησαν τέσσερις δεκαετίες και με τέσσερις διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ.
Εκείνη την εποχή, η εκδότρια της εφημερίδας Κέιθριν Γκράχαμ ( Μέριλ Στριπ) και ο συντάκτης Μπεν Μπράντλι ( Τομ Χανκς) έκαναν μία προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις της εφημερίδας. Οι δυο τους έκαναν μία αχτύπητη ομάδα και ήρθαν κοντά, παίρνοντας μία τολμηρή απόφαση, να υποστηρίξουν τα δημοσιεύματα που ξεκίνησε η εφημερίδα The New York Times, να αγωνιστούν και να αποκαλύψουν το σκάνδαλο του Watergate, οδηγώντας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, σε παραίτηση.
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις κινηματογραφικές αίθουσες θα αρχίσει να προβάλλεται στις 12 Ιανουαρίου 2018.
Παγκόσμια πρεμιέρα έκανε στις 8 Ιουνίου στην Αυστραλία η νέα ταινία του Ρότζερ Μίτσελ «Ξαδέλφη Ρέιτσελ» με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη Ρέιτσελ Βάις.
Με τη συνδρομή της Βάις, ο Μίτσελ («Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ») επιχειρεί μια πιο επιτυχημένη εκδοχή της ομώνυμης ταινίας του 1952, με πρωταγωνιστές τότε τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, η οποία υποδυόταν μια μυστηριώδη χήρα, υπερβολικά απελευθερωμένη για την εποχή της.
Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ντάφνι Ντι Μοριέ. Στην πρόσφατη εκδοχή της, η πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ Βάις υποδύεται μια femme fatale, μια γυναίκα που δεν τη σταματά τίποτα, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει. Πρόκειται για την ιστορία του νεαρού Φίλιπ – τον υποδύεται ο Σαμ Κλάφλιν – ο οποίος, κατά τη Βικτωριανή Εποχή, ερωτεύεται παράφορα μια χήρα, την οποία ταυτόχρονα υποψιάζεται για το θάνατο του ευεργέτη του.
Ανδρέας Αναγνωστόπουλος