Ανοιχτή επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής (20.07.2017)
Την Τρίτη 4 Ιουλίου η Ρένα Δούρου κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου τους δημοσιογράφους, για να ξεκινήσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «η Περιφέρεια Αττικής κερδίζει το στοίχημα της αναβάθμισης του μητροπολιτικού πάρκου της Αθήνας, του Πεδίου του Άρεως».
Οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες του Πάρκου νιώθουμε την ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε για τα μεγάλα ψέματα και τις μισές αλήθειες που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του τύπου (και κατά συνέπεια στην κοινή γνώμη) και να διεκδικήσουμε αληθινές λύσεις στα προβλήματα που έχουν μετατρέψει το Πεδίο του Άρεως σε ένα πάρκο χωρίς ζωή.
Παρά τα βήματα βελτίωσης στην καθαριότητα και στο πράσινο, το Πεδίο του Άρεως παραμένει βρώμικο, εγκαταλειμμένο, ανασφαλές, επικίνδυνο και κατά συνέπεια εχθρικό προς τους περίοικους και τους επισκέπτες. Ένα Πάρκο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες της Αθήνας για έναν μεγάλο χώρο αστικού πρασίνου και αναψυχής.
Μετά από αλλεπάλληλες αλλά μάταιες προσπάθειες να αποσπάσουμε δεσμεύσεις από την κυρία Δούρου αναγκαζόμαστε να της απευθύνουμε δημόσια πλέον το ερώτημα: Γιατί δεν κάνει ότι είναι απαραίτητο για να έρθει ζωή στο Πεδίο του Άρεως;
ΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΔΟΥΡΟΥ
- Γιατί το ανακαινισμένο κτίριο Οικονομίδη παραμένει κλειστό παρά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισής του από το Δεκέμβριο του 2016; (Σημειώνουμε την περυσινή δέσμευση της Περιφέρειας ότι ο διαγωνισμός για τη λειτουργία του θα ξεκινούσε τον Ιανουάριο 2017!)
- Γιατί ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα δύο μικρά περίπτερα / αναψυκτήρια στο κέντρο του Πάρκου (Γαρδένια), επισκευασμένα από το 2011, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ούτε ένα μπουκάλι νερό σε ολόκληρη την έκταση του Πεδίου του Άρεως; (Υπήρξε επίσης δέσμευση από την Περιφέρεια ότι θα άνοιγαν τον Ιανουάριο 2017!)
- Γιατί η περιφέρεια αρνείται να αναγνωρίσει την απόλυτη αποτυχία της εργολαβίας φύλαξης που έχει επιλέξει, η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει στοιχειώδες αίσθημα ασφαλείας στο Πάρκο. Γιατί κωφεύει στις συγκεκριμένες προτάσεις των πολιτών;
- Πως είναι δυνατόν η Περιφέρεια να επιχαίρει για τις Παιδικές Χαρές στο Πεδίο του Άρεως όταν: α) η μόνη (από τις τρεις) παιδική χαρά που είναι προσβάσιμη στο κοινό (στον Αγ. Χαράλαμπο) διαθέτει μόνο τις μισές θέσεις παιχνιδιών σε λειτουργία, β) η μικρότερη παιδική χαρά (δίπλα στον Πανελλήνιο) είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά έρημη λόγω της γειτνίασης με την πιάτσα ναρκωτικών και γ) η τρίτη παιδική χαρά (εφήβων) είναι εντελώς κατεστραμμένη και φυσικά έρημη;
- Γιατί δεν λειτουργεί ο φωτισμός στα τρία τέταρτα του Πάρκου με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Πεδίο του Άρεως μετά τη δύση του ήλιου; Γιατί στην Πλατεία Πρωτομαγιάς δεκάδες παιδιά παίζουν σε ένα χώρο χωρίς φωτισμό εδώ και ενάμιση χρόνο;
- Γιατί η Περιφέρεια δεν αναλαμβάνει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για να σταματήσει το Πεδίο του Άρεως να είναι πιάτσα ναρκωτικών και πορνείας; Η πρόσφατη σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ προβλέπει εργασία για μόλις 7 ειδικευμένα άτομα σε 4ωρες βάρδιες, προκειμένου να παρέχουν “street work” στους τοξικοεξαρτημένους. Οι ίδιες όμως οι οργανώσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών εκτιμούν ότι δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε πάνω από 10-15% των ατόμων. Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 85-90%; Γιατί η κυρία Δούρου δεν συνεργάζεται με τον δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Υγείας ή όποιον άλλον φορέα κρίνει κατάλληλο, ώστε να δημιουργήσει κατάλληλη δομή όπου θα μπορούν να βρίσκουν κατάλυμα και περίθαλψη οι τοξικοεξαρτημένοι αντί να τριγυρίζουν στο Πάρκο και στην οδό Μαυρομματαίων; Πόσα περισσότερα από τα φετινά 3 πτώματα θα βρούμε τον επόμενο χειμώνα στο Πάρκο; Και ποιος θα έχει την ευθύνη για αυτούς τους θανάτους; (Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης δήλωσε ότι όσο υπάρχει η πιάτσα ναρκωτικών στο Πεδίο του Άρεως, δεν υπάρχει ελπίδα για το Πάρκο. Τι απαντάει η Περιφέρεια;)
- Πότε θα λειτουργήσουν φυλασσόμενες τουαλέτες του Πάρκου; Τις είχαν υποσχεθεί από πέρυσι. Γιατί συνεχίζει το πάρκο να είναι το δημόσιο ουρητήριο και αφοδευτήριο της περιοχής;
- Η Περιφέρεια παραπονείται ότι το προσωπικό του Πάρκου είναι λίγο. Βεβαίως και είναι. Ποιος φταίει όμως που το μισό προσωπικό του πάρκου (τουλάχιστον 7 στους 14) είναι διοικητικοί υπάλληλοι; Πως θα δουλέψει το Πάρκο χωρίς ηλεκτρολόγο;
- Γιατί η Περιφέρεια αρνείται, παρά τις έγγραφες αιτήσεις των κινήσεων κατοίκων, να εμφανίσει τον προϋπολογισμό του Πάρκου, αναλυτικά ανά δραστηριότητα (φύλαξη, καθαριότητα, πράσινο, υποδομές, προσωπικό); Τι θέλει να κρύψει από τους πολίτες;
- Γιατί σε κάθε αίτημα των κινήσεων πολιτών για διαβούλευση η απάντηση είναι ότι «δεν είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο»; Για να συμμετέχει κάποιος σε διαβούλευση πρέπει να είναι υποχρεωτικά χειροκροτητής;
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ – ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ,
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως έχουμε «χορτάσει» από άδειες υποσχέσεις και «βροχές εκατομμυρίων». Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά την κυρία Δούρου να σηκώσει τα μανίκια, να σκύψει πραγματικά στα προβλήματα, να συζητήσει με τους κατοίκους, να δεσμευτεί στους χρόνους, να αλλάξει πραγματικά το Πάρκο και τότε, αφού πετύχει, να δρέψει, αν θέλει τις δάφνες της επιτυχίας.
Αν όμως η Περιφέρεια δεν έχει το ενδιαφέρον ή την ικανότητα ή το προσωπικό να διαχειριστεί το Πεδίο του Άρεως, ας παραιτηθεί, παραχωρώντας το στον Δήμο Αθηναίων.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει την εμπειρία, τις υποδομές (ήδη καθαρίζει εκείνος το Πάρκο) και με τους πόρους που καταναλώνει σήμερα η Περιφέρεια για το Πεδίο του Άρεως, πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό να εργαστεί καλύτερα για την «ανάσταση» του Πάρκου.
Το Πεδίο του Άρεως δεν χρειάζεται «φώτοσοπ» και δημόσιες σχέσεις. Χρειάζεται δουλειά.
Αυτόν τον αγώνα των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία ή την ανεπάρκεια, η οποία έχει οδηγήσει στην στέρησή τους από έναν πολύτιμο ελεύθερο δημόσιο χώρο πρασίνου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον χάσουμε.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πόσες φορές είδαμε αυτή τη φωτογραφία;
Park1
Το κτίριο Οικονομίδη και η μπροστά πλατεία.
«Επέστρεψε η ζωή». Χωρίς επισκέπτες!!
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Park2
Το κτίριο Οικονομίδη έτοιμο και κλειδαμπαρωμένο από τον Δεκέμβριο του 2016. Πανηγυρίζει η Περιφέρεια τον Ιούλιο του 2017, μιας και από το 2016 δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά!
Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Οι πινακίδες πάντων μπήκαν στο πάρκο… Που οδηγούν όμως;
Park3
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Park4
Παιδική χαρά Αγ. Χαραλάμπους. Η μοναδική που χρησιμοποιείται στο Πεδίο του Αρεως.
Park5
Όμως οι μισές θέσεις της Παιδικής Χαράς Αγ. Χαραλάμπους είναι κενές ή κατεστραμμένες. Τα εγκαίνιά της είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2016!
Park6
Η μικρότερη Παιδική Χαρά (δίπλα στον Πανελλήνιο) είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά έρημη λόγω της γειτνίασης με την πιάτσα ναρκωτικών.
Park7
Παιδική χαρά εφήβων. Κατεστραμμένη και έρημη. Είναι δίπλα στην πιάτσα ναρκωτικών…
ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Park8
Τα σιντριβάνια και οι υδάτινες διαδρομές στο Πάρκο, που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν από τον Μάιο…
- Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως
- Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αθηνά”
- Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως και
- Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως