Σε απόσυρση των αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων που αφορούν τις περιοχές Natura, ώστε να τις επαναφέρει έπειτα από διαβούλευση, προχώρησε τελικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στα μέσα του καλοκαιριού, κάτω από την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν.
Με το άνοιγμα της Βουλής… αναμένεται η συνέχεια.
Αναλυτικότερα, ο Κ. Σκρέκας δήλωσε ότι ολόκληρο το Κεφάλαιο Γ του νομοσχεδίου θα ξανατεθεί σε διαβούλευση, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει τις διατάξεις για τις περιοχές Natura μετά την πάροδο ενός μηνός, οπότε η Βουλή, θα αρχίσει εκ νέου τις εργασίες της.
Θυμίζουμε ότι οι επίμαχες διατάξεις καταργούσαν ένα πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» και είχαν ξεσηκώσει ένα θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που επισήμαναν εγκαίρως στον υπουργό ότι η νομοθέτησή τους ισοδυναμεί με ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της φύσης αλλά και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Οι αρχικές διατάξεις του αποσυρθέντος κεφαλαίου, που είχαν τεθεί σε διαβούλευση, προέβλεπαν την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας, με νέες χρήσεις γης που δεν προέβλεπε το ούτως ή άλλως προβληματικό ισχύον πλαίσιο, μεταξύ των οποίων ακόμη και η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων ή οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή, αφαιρέθηκαν κάποιες προβλέψεις για νέες χρήσεις, όπως οι παραπάνω, αλλά διατηρήθηκε ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων επιβαρυντικές για προστατευόμενες ζώνες.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και το WWF, που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «σωστή» την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει τις διατάξεις για τις περιοχές NATURA 2000.
Όπως επισημαίνει, ωστόσο, μετά και την υπόσχεση του Κώστα Σκρέκα για νέα διαβούλευση για το θέμα, «Εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας».
Παρακάτω η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Για τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου απαιτείται η κατάργηση του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, επιστροφή στο καθεστώς του ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3937/2011) και εξειδίκευσή του με ειδικότερο προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανά ζώνη χρήσεων. Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να πληροί τις αυστηρά οικολογικές προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο της ΕΕ, με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ».
Οι περιοχές Natura 2000 αποτελούν πραγματικές οάσεις ζωής στη χώρα μας που φιλοξενούν σπάνια είδη φυτών και ζώων και συμβάλλουν στην αποτελεσματική θωράκιση της χώρας μας από την κλιματική κρίση.
Με αυτό ως οδηγό, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βιώνουμε όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της κλιματικής και οικολογικής κρίσης, το WWF Ελλάς σημειώνει πως θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση και να δουλεύει για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η ΒΙΟΖΩ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν αναγάγει σε στόχο ζωής την προστασία του σπιτιού μας που λέγεται «Γη», ενάντια σε όλα τα οικονομικά συμφέροντα που επιστρατεύουν τις μπουλντόζες της καταστροφής στο όνομα της ανάπτυξης.
Εμμη Πανούση. Δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτων «ΒΙΟΖΩ».