Επιστολή με τίτλο: «Τα νέα μεταλλαγμένα ή αλλιώς οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ – NGT), στη διατροφή μας», απέστειλε η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ», «ΒΙΟ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ» στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, με αφορμή το προτεινόμενο σχέδιο Κανονισμού COM(2023) 411/5-7-2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην εν λόγω επιστολή η «ΒΙΟΖΩ» δηλώνει: «Θέλουμε διαφάνεια στη διατροφική μας αλυσίδα και ελευθερία επιλογής για τον καταναλωτή και τον αγρότη. Εξάλλου, τα φυτά ΝΓΤ μπορούν να κυκλοφορούν υπό τον έλεγχο της ισχύουσας νομοθεσίας.
Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή, στο σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ, είναι επιστημονικά μη αποδεκτή και βάζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε κίνδυνο χωρίς κανένας να έχει ευθύνη και υποχρεώσεις. Εφόσον υπάρχει επιστημονική διχογνωμία, χρειάζεται να υπερασπίσουμε την Αρχή της Προφύλαξης όλοι μαζί και περισσότερο εσείς ως αντιπρόσωποί μας στην Ε.Ε.
Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να καταργήσουν την αξιολόγηση του κινδύνου και τη σήμανση μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Από εσάς τους ευρωβουλευτές μας αναμένουμε να προασπιστείτε την υγεία των καταναλωτών και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας».
Ο λόγος που η ΒΙΟΖΩ έστειλε την επιστολή είναι το σχετικό νομικό πλαίσιο που ολοκληρώνουν οι Βρυξέλλες για τη νομιμοποίηση νέων τεχνολογιών γονιδιακής επεξεργασίας, τα NGT, για καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τον νέο νόμο επιδιώκεται η μείωση της γραφειοκρατίας και η ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά για τα φυτά που καλλιεργούνται με «νέες γονιδιωματικές τεχνικές» (NGTs), όπως το CRISPR-Cas9, που στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια χωρίς απαραίτητα να εισάγουν γενετικό υλικό έξω από τη γονιδιακή δεξαμενή των αναπαραγόμενων οργανισμών.
Είναι πλέον γνωστό ότι οι κανόνες προωθούνται από πολυεθνικές όπως η Bayer, η Syngenta και η Corteva (που κατά κύριο λόγω προωθούν τα μεταλλαγμένα – ΓΤΟ), και μαζί ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος στον τομέα της αναπαραγωγής φυτών, αλλά και από κάποιες μικρότερες εταιρείες, επιστήμονες και ομάδες αγροτών όπως η Copa-Cogeca.
Ένα από τα βασικά τους αμφιλεγόμενα επιχειρήματα είναι ότι η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στη χρήση νέων καλλιεργειών με ειδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τις κάνουν πιο θρεπτικές, αποτελεσματικές και καλύτερα προσαρμοσμένες σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Απέναντί τους βρίσκονται βέβαια οι πράσινοι νομοθέτες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι βιολογικοί και μικροκαλλιεργητές και περισσότεροι από 400.000 πολίτες της ΕΕ που έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας κατά της απορύθμισης αυτού που αποκαλούν τα NGT «νέους ΓΤΟ».
Όπως τονίζουν οι παραπάνω ομάδες, οι κανόνες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των ελάχιστων πολυεθνικών, καθώς τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για καλλιέργειες που θα μπορούσαν να είχαν αποκτηθεί μέσω συμβατικών μεθόδων αναπαραγωγής, ενώ απειλούν τη μη γενετικά τροποποιημένη και βιολογική παραγωγή. Επισημαίνουν δε ότι επειδή τα NGT υπάρχουν λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, συνοδεύονται από πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διέρρευσε… οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών με νέες γονιδιωματικές τεχνικές NGT!
Ο νόμος απλοποιεί ακόμη περισσότερο τους κανόνες για μια υποομάδα καλλιεργειών NGT που θεωρούνται ισοδύναμες με καλλιέργειες με παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής.
Η υποχρέωση επισήμανσης των τροφίμων ως «ΓΤΟ» δεν θα ισχύει πλέον για αυτά τα… συμβατικά φυτά και δεν θα υπόκεινται σε αξιολόγηση κινδύνου από τις ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές και οι αγρότες να μην μπορούν να τα διακρίνουν!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει τον προτεινόμενο νόμο για τις γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες, ως τμήμα του τελευταίου πακέτου μέτρων στο πλαίσιο της ατζέντας της για την Πράσινη Συμφωνία για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Σ’ αυτό θα περιλαμβάνεται ένας νέος νόμος για την υγεία του εδάφους, νομοθεσία για τους σπόρους και το άλλο φυτικό και δασικό αναπαραγωγικό υλικό και αναθεωρήσεις των πτυχών των απορριμμάτων τροφίμων και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα απόβλητα.
Έμμη Πανούση. Δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»