του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Με πλούσια συλλογή 200 βιβλίων από 60 εκδότες και πρόγραμμα εκδηλώσεων θα σηματοδοτηθεί η παρουσία της Ελλάδας στην 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που εγκαινιάζεται στις 11 Οκτωβρίου. Στη γερμανική πόλη φιλοξενείται κάθε χρόνο η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Γαλλία.
Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης. Αυξημένος ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκη φέτος, φτάνοντας τους 24, έναντι των 20 το 2016, και 11 το 2014. Οι εκδόσεις Άγρα, Αιώρα, Ενάλιος-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης, Κέδρος, Κλειδάριθμος, Cube Art Edition, Libron Εκδοτική, Μελάνι, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Όπερα, Romiosini, Society for Biotechnology-Biosciences & Culture, Συμπαντικές Διαδρομές, University Studio Press, δίνουν ενεργά το παρών μαζί με τα λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων Ersilia και Iris. Παιδικό βιβλίο, σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία και λευκώματα τέχνης αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του ελληνικού περιπτέρου στη Φρανκφούρτη.
Στον πεζογράφο Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το έτος 2017, «για μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης τα οποία αποκαλύπτουν την άβυσσο που ανοίγεται κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. Ο Ισιγκούρο είναι ένας στυλίστας της γλώσσας, από τους κορυφαίους συγγραφείς του αγγλόφωνου κόσμου, αναγνωρισμένος από την κριτική και παράλληλα δημοφιλής. Γεννήθηκε το 1954 στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας αλλά μεγάλωσε στη Βρετανία. Η καριέρα του απογειώθηκε με το μυθιστόρημα «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» (εκδόσεις με το οποίο απέσπασε το Βραβείο Booker το 1989, βιβλίο που αργότερα μετέφερε στον κινηματογράφο ο Τζέιμς Άϊβορι με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς. Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει σχεδόν το σύνολο του έργου του από τις εκδόσεις «Εστία», «Καστανιώτης» και «Ψυχογιός». Το πιο πρόσφατο έργο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά είναι «Ο θαμμένος γίγαντας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Συνολικά 92 ταινίες -αριθμός ρεκόρ- είναι φέτος υποψήφιες για μία θέση στην τελική πεντάδα που θα διεκδικήσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Ελλάδα συμμετέχει με την ταινία «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά κατέθεσαν υποψηφιότητες η Αϊτή, η Μοζαμβίκη, η Σενεγάλη, η Συρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος. Ισχυρές προτάσεις στη φετινή κούρσα για τα Όσκαρ θεωρούνται η ταινία που σκηνοθέτησε η Αντζελίνα Τζολί «First They Killed My Father» με την οποία διεκδικεί το Όσκαρ η Καμπότζη, η αυστριακή πρόταση «Happy End» του Μίχαελ Χάνεκε, η ταινία «A Fantastic Woman» του Σεμπαστιάν Λέλιο από τη Χιλή, η γαλλική πρόταση, το «BPM Beats Per Minutes» του Ρομπέν Καμπιγιό που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, η ταινία «Foxtrot» από το Ισραήλ, η ταινία «Thelma» από τη Νορβηγία και το «Loveless» του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ από τη Ρωσία. Οι υποψηφιότητες για τα 90α Βραβεία Όσκαρ θα ανακοινωθούν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018. Η τελετή απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2018.