του Joe Wildthing
Φθινόπωρο κι επιστροφή στο σχολείο… το οποίο έχουμε αφήσει πίσω μας εδώ και δεκαετίες, αλλά πώς να το κάνουμε, αυτή η εποχή θα έχει πάντα την αίσθηση του «τα κεφάλια πάλι μέσα». Οργανωνόμαστε λοιπόν, τακτοποιούμε τους νέους μας δίσκους και έχουμε και λέμε:
MORDECAI SMYTH – “The Mayor of Toytown Is Dead” (Mega Dodo): Αυτό είναι το πρώτο κανονικό σε διάρκεια άλμπουμ του Smyth μετά το “Sticky Tape and Rust” (2011). Έκπληξη; Καμμία, γιατί είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Smyth έχει μοναδικό ταλέντο στο να ανασυνθέτει με ακρίβεια αισθητική και νοηματική μια εποχή εν πολλοίς ξεχασμένη (‘66-‘76) χησιμοποιώντας σημερινά μέσα. Το κάνει δε με τρόπο που δεν έχεις την αίσθηση ότι ακούς ένα κολλάζ από παλιές ιδέες, αλλά κάτι πρωτογενές κι αυθεντικό. Ο «δήμαρχος της παιχνιδούπολης» είναι μια συλλογή από οκτώ αξιομνημόνευτα ψυχεδελικά ποπ κομψοτεχνήματα και μια διασκευή, το “Golf Girl” των αγαπημένων μας Caravan. Κατά συνέπεια παίρνει την ψήφο μας. Δαγκωτή.
62 MILES FROM SPACE – “Time Shifts” EP (Mega Dodo): Οι 62MFS είναι ένα ντουέτο από τη Μόσχα που κάνει μουσική με το σύγχρονο τρόπο: laptops, μουσικές βιβλιοθήκες, ειδικό λογισμικό, ανταλλαγή υλικού με e-mail. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει στη διαδικασία ν’ ανεβούν στη σκηνή ή έστω να βάλουν στο παιγνίδι πραγματικά μουσικά όργανα. Αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάτι απωθητικό στις ηχογραφήσεις τους, απλά επειδή έχουν μπόλικο ταλέντο και καλό γούστο. Η μουσική τους είναι ένα ψυχεδελικό trip, που όμως δεν μπορείς να τοποθετήσεις κάπου χρονικά. Απλά στέκει και αιωρείται απέναντι στο αυτί σου με όμορφο τρόπο. Το “Time Shifts” είναι η πρώτη έξοδός τους στο βινύλιο και άρα η πρώτη τους υλοποίηση έξω από την “εικονική” σφαίρα. Καλό κατευόδιο.
LES LULLIES – “Don‘t Look Twice” EP (Slovenly): Τι λέτε για λίγο απλό και άδολο rock’n’roll; Οι Γάλλοι garage punks παρά το όνομα πολύ λίγη σχέση έχουν βέβαια με τον Jean-Baptiste de Lully και τους χορούς του Louis XIV, δεν έχουν ιδέα από baroque, αλλά στο σκέτο ροκ τα πάνε πολύ καλά. Και στα τέσσερα τραγούδια του EP αποδεικνύονται οικονομικοί, γρήγοροι και θανάσιμα αποτελεσματικοί. Δεν ξεχνούν δε να αποτίσουν φόρο τιμής στον Don Craine, δημιουργό των θρυλικών blues/beat rockers Downliners Sect με ένα κομμάτι που τιτλοφορείται ακριβώς έτσι, “Don Craine”.
DUŠAN JEVTOVIC, VASIL HADŽIMANOV, ASAF SIRKIS – “No Answer” (MoonJune): Κάτι κάπως πιο «έντεχνο» (pardon my french) για το τέλος. Για τον τρίτο του δίσκο ο αξιοπρόσεχτος σέρβος fusion κιθαρίστας Dušan Jevtovic επιλέγει καλή παρέα, τον συμπατριώτη του κημπορντίστα Vasil Hadžimanov και τον υπερδραστήριο ισραηλινό ντράμερ Asaf Sirkis (κατά καιρούς συνεργάτη των Larry Coryell, John Abercrombie, John Etheridge, Soft Machine Legacy, Kenny Wheeler κ.λ.π.). Με δεδομένο ότι είναι φανερό ότι ο Dušan μεγάλωσε μουσικά έχοντας στο μυαλό του τα ιερά τέρατα της ροκ ηλεκτρικής κιθάρας, το αποτέλεσμα και αυτής της συνεργασίας είναι αρκετά «ροκ» για σύγχρονη ευρωπαϊκή jazz/fusion. Αν βρίσκετε τις περισσότερες κυκλοφορίες της ECM υπερβολικά υποτονικές και ambient για τα γούστα σας και θα θέλατε να προσθέσετε σε αυτές μια γερή δόση ηλεκτρισμού, αυτή η παρέα σας δίνει λύση. Συστήνονται για “after” ακροάσεις.
Περισσότερο «καλό πράμμα» τον άλλο μήνα…