Συνεχίζεται με αμείωτο πάθος ο αγώνας για την πλήρης νομιμοποίηση με ΚΥΑ των αγορών βιοκαλλιεργητών, που για διαφόρους λόγους συνεχίζει να έχει κενά. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από την αγάπη για την φύση και αρνούνται να μας ταΐσουν δηλητήρια, διώκονται εδώ και καιρό από γνωστά και μη ομολογημένα συμφέροντα.
Οι ίδιοι αμύνονται σθεναρά όμως αυτό -όπως φαίνεται- δεν αρκεί και γι’ αυτό ζητούν με θάρρος από την πολιτεία την πλήρη θωράκισή τους προκειμένου να συνεχίσουν με ηρεμία την εργασία τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι οργανώσεις βιοκαλλιεργητών κατά την συνάντηση που είχαν στις αρχές του Νοέμβρη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ζήτησαν παράλληλα με το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας (Μέτρο 11 του ΠΑΑ) να διευκρινιστούν με ΚΥΑ οι διαδικασίες λειτουργίας των αγορών βιολογικών προϊόντων.
Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, επισημάνθηκε πολλές φορές ότι δεν αρκεί να τίθεται σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, αλλά να γίνεται και πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με τους φορείς για καλύτερα αποτελέσματα.
Αφορμή της συνάντησης ήταν η υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση που αφορά τα κριτήρια ένταξης στη Βιολογική Γεωργία, στο νέο πρόγραμμα για τους βιοκαλλιεργητές, που αναμένεται να προκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τους βιοκαλλιεργητές που ήταν παρόντες, ο αναπληρωτής υπουργός, υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει μια σειρά ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή. Για παράδειγμα:
- Θα πρέπει να παρατηρηθεί ποια τρόφιμα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι και αυτά να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα. Δηλαδή τα φρούτα και τα κηπευτικά. Οι αγρότες δηλώνουν αδυναμία να κατανοήσουν για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη προκήρυξη τα κηπευτικά και τώρα γιατί εξαιρείται μόνο η ντομάτα, που είναι βασικό προϊόν διατροφής στο ελληνικό τραπέζι.
- Θα πρέπει να στηριχθεί εξ ολοκλήρου η βιολογική παραγωγή τροφίμων. Γι’ αυτό το λόγο, δεν φτάνει μόνο η προκήρυξη του Μέτρου 11 που θα δώσει επιδοτήσεις στους παραγωγούς, αλλά χρειάζεται και μία διέξοδος για το προϊόν. Η νομιμοποίηση και η οργάνωση και επέκταση των βιολογικών λαϊκών αγορών θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την έναρξη του Μέτρου, έτσι ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.
- Να γίνεται συζήτηση για κάθε απόφαση και νομοσχέδιο πριν την ανάρτησή του για διαβούλευση.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο δρόμος για την πλήρη νομιμοποίηση των βιοκαλλιεργητών που πωλούν τα προϊόντα τους σε δεκάδες λαϊκές βιολογικές αγορές ανά την Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα (μέσα Οκτώβρη 2017) με την ψήφιση του νόμου για τη “Διακίνηση των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων”.
Ουσιαστικά, με τροπολογία που επεξεργάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και κατέθεσε ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, νομιμοποιείται η λειτουργία αυτών των αγορών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα σε ένα ημινόμιμο-ημιπαράνομο καθεστώς, χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης.
Παραμένει η εκκρεμότητα της ΚΥΑ που θα καθορίσει τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου.
Έμμη Πανούση, δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ».