- 1. «Οι περισσότεροι λένε ότι η νοημοσύνη είναι που κάνει κάποιον μεγάλο επιστήμονα. Κάνουν λάθος. Το κυριότερο είναι ο χαρακτήρας».
Οι ειδικοί στην αυτοεκτίμηση πιστεύουν ότι ο χαρακτήρας αναπτύσσει κατά κάποιον τρόπο το δυναµικό που κάθε άνθρωπος φιλοξενεί µέσα του.
Το ταλέντο είναι έµφυτο, όµως ο χαρακτήρας είναι το όχηµα που το βοηθάει ν’ ανθίσει και να το δουν οι άλλοι. Μεγάλα µυαλά της ανθρωπότητας έµειναν σε δεύτερο πλάνο, γιατί δε διέθεταν έναν χαρακτήρα που θα σηµατοδοτούσε τη διαφορά τους από τους άλλους, παρόλο που είχαν τις ικανότητες να κάνουν το δικό τους µπαµ στην ιστορία.
- «Με ευχαριστεί να ταξιδεύω αλλά µισώ το να φτάνω κάπου».
Τα ταξίδια µας επιτρέπουν να βλέπουμε καινούργιες οπτικές γωνίες, µας ανοίγουν ορίζοντες και κάνουν ευέλικτο το µαυλό µας. Όλοι είµαστε, κατά κάποιον τρόπο, αειθαλείς ταξιδευτές και το ποσοστό ευτυχίας µας εξαρτάται από το να ξέρουµε να απολαµβάνουµε το ταξίδι αυτό καθαυτό.
- «Ο Θεός επιλέγει πάντα τον απλούστερο δρόµο».
Η φύση δεν µας εκπαιδεύει µόνο στην τέχνη της απλότητας. Μας διδάσκει επίσης τη µαγεία του προσωρινού, τη διαρκή αλλαγή στην οποία υποβάλλονται οι κύκλοι της ζωής, την αξία κάθε στιγµής. Η φύση είναι ένα ανοιχτό βιβλίο στο οποίο, αν αφήσουµε στην άκρη τις βιασύνες, θα βρούµε τις αναγκαίες πηγές έµπνευσης για να ανακαλύψουµε τις απαντήσεις που ψάχνουµε.
- «Όποιος δεν έκανε ποτέ του λάθος δεν έχει ποτέ του δοκιµάσει κάτι καινούργιο».
Χωρίς να κάνουµε λάθη, χωρίς να βρεθούµε αντιµέτωποι µε το άγνωστο, είναι αδύνατη η εξέλιξη. Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είπε: «Από τα λάθη µαθαίνει κάποιος περισσότερα απ’ ό,τι από τις επιτυχίες. Είναι καλό να πανηγυρίζει µε την επιτυχία, αλλά είναι πιο σηµαντικό να δίνει προσοχή στα διδάγµατα της αποτυχίας».
Όπως εξήγησε σε κάποια συνέντευξή του, η αποτυχία είναι κινητήρια δύναµη της δηµιουργικότητας, γιατί σε αναγκάζει να πας πιο πέρα από αυτά που είχες σκεφτεί, για να βρεις λύσεις στα θέµατά σου.
- «Η αξία ενός ανθρώπου θα έπρεπε να εκτιµάται απ’ αυτό που δίνει και όχι απ’ αυτό που λαµβάνει».
Το γεγονός του δίνω, για να δώσω χωρίς να περιµένω τίποτα ως αντάλλαγµα, δεν είναι κάτι στο οποίο συνηθίζουν να στρέφουν την προσοχή τους οι άνθρωποι. Ωστόσο, σιγά-σιγά, περιστάσεις δύσκολες, όπως η κρίση, έχουν βοηθήσει να αναπτυχθούν δράσεις αυτού του τύπου µεταξύ ατόµων που είναι πιο συνειδητοποιηµένα κοινωνικά. Μόνο όποιοι δίνουν χωρίς διάθεση να λάβουν αισθάνονται την ευδαιµονία που απορρέει από το να βοηθάνε κάποιον, µια ανθρώπινη αξία σχεδόν χαµένη αλλά ζωτικής σηµασίας για τη συναισθηµατική µας επιβίωση.
-Τα 5 αποσπάσματα που φιλοξενεί η στήλη είναι από το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ «Άλμπερτ Αϊνστάιν, 85 μαθήματα ατομικής σοφίας για σχετικά δύσκολα προβλήματα»-
Xρήστος Σιάμος