Συνεχώς αυξανόμενη είναι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής στη χώρα μας, με νέα έρευνα της ΑΚΟΣ μάλιστα να αποκαλύπτει πως όχι μόνο ένας στους δύο παίρνουν συμπληρώματα αναζητώντας το “ελιξίριο” της καλής ποιότητας ζωής, αλλά και πως ένα μεγάλο ποσοστό (72%) απ’ όσους δε λαμβάνουν συμπληρώματα, ενδιαφέρεται να τα δοκιμάσει.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα της ΑΚΟΣ – που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών)- διερευνά τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των ενηλίκων σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι ο βαθμός και οι λόγοι της κατανάλωσής τους, αλλά και το είδος των σκευασμάτων που αγοράζουν.
Ποιά είναι τα κύρια συμπεράσματά της; Όπως κατέδειξε η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.128 άτομα, διαφόρων ηλικιών και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης από όλη την Ελλάδα, συμπληρώματα καταναλώνει τουλάχιστον 1 στους 2 ερωτώμενους, με το 50% μάλιστα από αυτούς να δηλώνει πως δαπανά μηνιαίως έως και 25 ευρώ και 1 στους 5 πως ξοδεύει πάνω από 50 ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός πως το 23% περίπου εξ αυτών που παραδέχεται πως αγοράζει συμπληρώματα διατροφής το κρύβει από το γιατρό του, είτε γιατί φοβάται ότι θα τον επικρίνει είτε γιατί δεν εμπιστεύεται την κρίση του!
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως τα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα (29%), τα προβιοτικά (17%), το ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%), ενώ ακολουθούν οι πρωτεΐνες (13%), η σπιρουλίνα (11%), τα αμινοξέα (7%), το κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά, δε, τις βιταμίνες, δημοφιλέστερες είναι οι C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).
Μαρίνα Σαουλίδου