Είναι πολύτιμη αχτίδα αισιοδοξίας για το κίνημα, όταν τα δίκαια αιτήματά του συναντούν «ώτα ακουόντων» στην κεντρική διοίκηση.
Ο λόγος για την διόρθωση μιας αδικίας απέναντι στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων: Παραγωγοί που δεν κατέχουν μέσα παραγωγής (μικροί παραγωγοί), όταν ήθελαν να προσθέσουν αξίες στο προϊόν τους χαρακτηρίζονταν «έμποροι», αντί «μεταποιητές», στην βιολογική πιστοποίηση με πολλές αρνητικές γι’αυτούς συνέπειες.
Αυτό τους απέκλειε από τις αγορές παραγωγών, που προϋποθέτουν την ιδιότητα του παραγωγού-μεταποιητή για την συμμετοχή τους σε αυτές. Επίσης τους απέκλειε από πολλά αναπτυξιακά προγράμματα εθνικά είτε της Ε.Ε.
Η ΒΙΟΖΩ, εξέφρασε την ανησυχία των καταναλωτών για την απόφαση που απέκλειε τους μικρούς παραγωγούς από τις αγορές παραγωγών και έτσι οδηγούσε τους βιοκαταναλωτές στην αγορά προϊόντων από μεγάλες εταιρίες, που διαθέτουν μέσα παραγωγής και χαρακτηρίζονται μεταποιητές.
Μετά από τεκμηριωμένη και μεθοδική παρέμβαση της ΒΙΟΖΩ, το ζήτημα επανεξετάστηκε και οι αποφάσεις του Υπουργείου άλλαξαν, χαρίζοντας μία ζωογόνα νίκη στο κίνημα βιολογικής γεωργίας.
Με απόφαση του Διευθυντή Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Παραγωγής κ. Ευάγγελου Μητρόπουλου στο εξής οι παραγωγοί δευτερογενών προϊόντων θα χαρακτηρίζονται «Παραγωγοί Ιδιοπαραγόμενων Προϊόντων» και όχι «έμποροι».
Αναλυτικότερα, με εγκύκλιο του υπουργείου και της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης προς όλους τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, αποσαφηνίζεται ότι καταχωρείται στη σχετική ηλεκτρονική βάση δεδομένων… ακόμη μία δραστηριότητα: Αυτή του «Παραγωγού Ιδιοπαραγόμενων Προϊόντων», η οποία θα αφορά παραγωγούς που διαθέτουν προς πώληση στην αγορά αμεταποίητα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην αγροτική τους εκμετάλλευση ή και μεταποιημένα προϊόντα που έχουν παραχθεί στην παρασκευαστική τους μονάδα.
Το αποτέλεσμα είναι οι εν λόγω παραγωγοί να αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό «έμποροι» στη βιολογική πιστοποίηση, κάτι που τους απέκλειε από τις αγορές παραγωγών -που προϋποθέτουν την ιδιότητα του παραγωγού/μεταποιητή- αλλά και από πολλά αναπτυξιακά προγράμματα – είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά!
Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» έστειλε επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου, αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό «έμπορος» και όχι «μεταποιητής» των παραγωγών που ήθελαν να προσθέσουν αξία στο προϊόν τους μεταποιώντας το.
«Σταφυλοπαραγωγοί που οινοποιούν, είτε αποστάζουν, παραγωγοί δημητριακών που αποφλοιώνουν και τυποποιούν το προϊόν τους χαρακτηρίζονται έμποροι», περιέγραφε η καταναλωτική ένωση, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω -εκτός από τον αποκλεισμό των παραγωγών από αγορές και αναπτυξιακά προγράμματα- έρχονταν «σε αντίθεση με τον νόμο περί οικοτεχνίας και τους χαρακτηρισμούς του υπουργείου Οικονομικών».
«Αλλιώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ο έμπορος που μεταποιεί είτε τυποποιεί εμπόρευμα και αλλιώς ο παραγωγός που μεταποιεί είτε τυποποιεί το προϊόν του», επισήμανε η «ΒΙΟΖΩ», εκφράζοντας ανησυχία από πλευράς καταναλωτών για το προϊσχύον καθεστώς «που αποκλείει τους μικρούς παραγωγούς από τις αγορές μας και μας οδηγεί σε μεγάλες εταιρείες».
Σε συνέχεια της επιστολής, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου, αφού εξέτασε το αίτημα, προχώρησε στην καταχώριση της δραστηριότητας του «Παραγωγού Ιδιοπαραγόμενων Προϊόντων», που θα καταχωρίζεται αντί της δραστηριότητας «Χονδρεμπόριο» για παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου βιολογικών προϊόντων και διαθέτουν προς πώληση στην αγορά:
-αμεταποίητα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην αγροτική τους εκμετάλλευση
-μεταποιημένα προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί στην παρασκευαστική τους μονάδα που είναι καταχωρισμένη στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)
-μεταποιημένα προϊόντα στα οποία το πρωταρχικό συστατικό (που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% του τροφίμου) προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αγροτική τους εκμετάλλευση και έχουν παραχθεί σε παρασκευαστική μονάδα διαφορετικού ιδιοκτήτη.
Έμμη Πανούση, δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ».