της Ηλιάνας Βασιλάκη
Ο Στέλιος Τσουκιάς είναι ένας τραγουδοποιός, που παντρεύει το παλιό με το νέο.
Tρύπες, Σιδηρόπουλο, Σακελλαρίου και Σουγιούλ. Που μαγικά κάνει αυτή τη διαδρομή στο χρόνο μέσα απ’ τη μουσική του με την ίδια ευκολία που κάνει τη βόλτα του απ’ τον Τάμεση ως τα Εξάρχεια.
-Στέλιο πες μας για εσένα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, έφυγα στα 18 μου για να σπουδάσω μαθηματικά και στατιστική στη Σάμο και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην ΑΣΟΕΕ. Η μουσική ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και σύντομα θα κυκλοφορήσει ο πρώτος μου δίσκος.
-Γεννήθηκες και μεγάλωσες στα Εξάρχεια. Πώς βλέπεις σήμερα την περιοχή;
Είναι διαφορετικά από όταν ήμουν έφηβος. Τότε ένιωθα πιο ανέμελος τριγυρνώντας στα στενά, ίσως και λόγω ηλικίας. Όλη μέρα έξω με φίλους στα αγαπημένα μας στέκια. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι που έχουν κλείσει μαγαζιά που αγαπούσα πολύ, όπως η Όστρια, το Φλοράλ και άλλα. Στην Όστρια για παράδειγμα είχα κάνει το πρώτο μου live στην Αθήνα, αφότου επέστρεψα από τη Σάμο. Μου φαίνεται σα χθες. Με πιάνει νοσταλγία κάθε φορά που το σκέφτομαι. Όχι τόσο γιατί άλλαξαν τα Εξάρχεια, αλλά γιατί συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός (!). Τα Εξάρχεια έχουν ακόμα μία μαγεία που με σαγηνεύει και μία ελευθερία που μου ταιριάζει. Παραμένει η αγαπημένη μου περιοχή.
-Τι είναι αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μουσική;
Η ανάγκη μου να εκφράζω τα συναισθήματά μου, αλλά και τις αντιρρήσεις μου για ό,τι με θλίβει. Κάθε φορά που πιάνω την κιθάρα μου και τραγουδάω νιώθω ανακούφιση, πολλές φορές ίσως και λύτρωση.
-Ποια είναι τα μουσικά ακούσματα και οι επιρροές που έχεις;
Πολλά και διάφορα. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, οι Active Member με τον ιδιαίτερο και διαχρονικό στίχο τους, ο Bob Marley, oι Τρύπες, ο Κώστας Χατζής, αλλά και τεράστιοι λαϊκοί τραγουδοποιοί, όπως ο Τσιτσάνης και ο Άκης Πάνου. Πλέον ακούω και πιo ethnic και world μουσική. Μου αρέσει για παράδειγμα πολύ ο X.Rudd, ένας Αυστραλός τραγουδοποιός, ο οποίος καταπιάνεται με την ιστορία των ιθαγενών της Αυστραλίας. Γενικώς προτιμώ οτιδήποτε αγγίζει βαθιές έννοιες και σε βάζει αντιμέτωπο με την αλήθεια. Δεν μου ταιριάζει ο στρουθοκαμηλισμός.
-Πώς είναι η ζωή σου στο Λονδίνο;
Μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Αυτή την περίοδο περνάω αρκετές ώρες στο σπίτι μου στο Λονδίνο, όπου έχω στήσει ένα μικρό στουντιάκι, με στόχο να ολοκληρώσω τον δίσκο μου. Παράλληλα, ταξιδεύω αρκετά, εκπληρώνοντας έναν στόχο ζωής, να δω όσους περισσότερους τόπους μπορώ. Το Λονδίνο είναι μία από τις πιο ιδανικές αφετηρίες για ταξίδια.
-Σου λείπει η Ελλάδα;
Πολύ. Πάρα πολύ! Η ζωή μου στο Λονδίνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι γεμάτη εμπειρίες. Έμαθα πολλά, είδα πολλά, ταξίδεψα. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλαξα σαν άνθρωπος, τις ιδεολογίες μου, τον τρόπο ζωής μου, το μέσα μου γενικώς. Κάπως έτσι εκτίμησα την Ελλάδα περισσότερο, αλλά και πράγματα που είχα δεδομένα όταν πήρα την απόφαση να φύγω. Τον ήλιο, το φαγητό, τους φίλους μου, την οικογένειά μου. Νιώθω έτοιμος να γυρίσω, γεμάτος. Έτοιμος να δώσω σημασία σε αυτά που μετράνε για μένα. Το έχω βάλει σκοπό και θα γίνει σύντομα.
-Θεωρείς πως η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει την τέχνη;
Ύφεση στην τέχνη υπάρχει εδώ και χρόνια, με ή χωρίς κρίση. Η κρίση θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να παραχθεί τέχνη. Όταν ο άνθρωπος πιέζεται, έρχεται αντιμέτωπος με υπαρξιακά ζητήματα και εκεί είναι η καλύτερη στιγμή για να δημιουργήσει. Οπότε προβληματίζομαι με τον λήθαργο που επικρατεί. Δε γίνεται η τέχνη να είναι εύπεπτη και ευκαιριακή! Έχω πίστη πως αυτό θα αλλάξει. Είμαστε γερό σκαρί ως λαός και θα βρούμε πάλι τον δρόμο μας. Ή τουλάχιστον αυτό εύχομαι.
-Μίλα μας για τη δουλειά σου και την απήχηση που έχει στον κόσμο. Πώς νιώθεις?
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πω αν έχει απήχηση ή για να νιώσω κάπως. Σίγουρα χαίρομαι που έχουν αγαπηθεί τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Είναι εφόδιο για τη συνέχεια, αλλά και αφύπνιση για τα επόμενα. Ανακαλύπτω τον ήχο μου σιγά-σιγά και πειραματίζομαι με τις διαφορετικές μουσικές που έχω αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια. Ο δίσκος που ετοιμάζω θα έχει κάτι από ethnic, από Βαλκάνια, αλλά και από world music με έντονο το ροκ στοιχείο και την παράδοση. Σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να τον ακούσετε και θα καταλάβετε τί εννοώ.
-Ένα όνειρο; Μια ευχή;
Να μπορώ απ’ την στιγμή που ξυπνάω μέχρι τη στιγμή που κοιμάμαι να ασχολούμαι με την τέχνη και να μπορώ να επιβιώνω μέσα από αυτή.
-Πότε είναι το επόμενο live σου;
Στη Θεσσαλονίκη, στο Καφωδείο Ελληνικό στις 14 Απρίλη και στην Αθήνα, στον Σταυρό του Νότου στις 16 του ίδιου μήνα.
Μη μου μιλάτε για χορούς
Άστα τα μαλάκια σου
Γιορτή (Τρύπες)
"Γιορτή", ΤρύπεςΟ Παύλος Σιδηρόπουλος με τη μουσική και τη γραφή του δημιούργησε κύμα στην ελληνική ροκ σκηνή. Στο αφιέρωμα μας αυτή την Τρίτη θα υπάρξει αναφορά με μουσική από Τρύπες, Ενδελέχεια, Ξύλινα Σπαθιά και Διάφανα Κρίνα. Δύο μέρες έμειναν.Πληροφορίες: Pavlos Sidiropoulos – 28 χρόνια μετά – London live
Δημοσιεύτηκε από Stelios Tsoukias / Στέλιος Τσουκιάς στις Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018
Facebook: https://www.facebook.com/SteliosTsoukiasOfficial/
Instagram: https://www.instagram.com/steliostsoukias/
YouTube Channel:
https://www.youtube.com/channel/UC9azOy1ZhEfUmsIEvha-wFA