Μέχρι τώρα, έχουμε παρουσιάσει τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που είναι διαθέσιμα για τις Ελληνικές εταιρίες. Σήμερα, θα δούμε δύο εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης μιας ιδέας: Την Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και τον διαγωνισμό καινοτομίας Copernicus Masters.
Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας
Η ΕΝΑ ΣΤΕΠ του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί ένα νέο οικοσύστημα χρηματοδότησης, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε start–ups ή μικρές και μεσαίες εταιρίες (ΜμΕ) για την υλοποίηση / εμπορική εκμετάλλευση / διάθεση των επιχειρηματικών ιδεών τους. Βασικό κριτήριο επιλογής είναι η δραστηριοποίηση σε καινοτόμους κλάδους (ενδεικτικά: Πράσινη ενέργεια, διαχείριση υδάτινων πόρων, βιοτεχνολογία, ICT κ.λπ.), αλλά και σε πιο παραδοσιακούς τομείς εφαρμόζοντας τεχνολογικά προηγμένες ή πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες (ενδεικτικά: Νέες μέθοδοι παραγωγής αγροτικών προϊόντων, συσκευασίας και τυποποίησης, τρόποι διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού κ.λπ.). Η άντληση κεφαλαίων, έως 5 εκ. € ετησίως, υλοποιείται μέσω της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ).
“Copernicus Masters” Competition
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον φετινό διαγωνισμό “Copernicus Masters” 2015. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 13 Ιουλίου, διεκδικώντας έπαθλα συνολικής αξίας 300.000 €.
Το “Copernicus Masters” Competition είναι ένας παγκόσμιας εμβέλειας ετήσιος διαγωνισμός για καινοτόμες επιχειρηματικές εφαρμογές και λύσεις, οι οποίες βασίζονται σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της γης και αποσκοπούν στην κάλυψη κοινωνικών και επιχειρηματικών αναγκών. Ο εν λόγω διαγωνισμός διεξάγεται από το 2011 και περιλαμβάνει συγκεκριμένες «προκλήσεις» (challenges), οι οποίες προσδιορίζονται από επισπεύδοντες φορείς και οργανισμούς και αφορούν σε συγκεκριμένες, κάθε φορά, θεματικές ενότητες. Οι «προκλήσεις» αυτές προτείνονται κάθε χρονιά από μια σειρά διακεκριμένων οργανισμών και επιχειρήσεων. Κάθε «πρόκληση» τέτοιου είδους έχει έναν νικητή ο οποίος, εν συνεχεία, διαγωνίζεται με τους νικητές των επιμέρους προκλήσεων για την ανάδειξη του γενικού νικητή επί όλων των θεματικών κατηγοριών. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό (φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες) διεκδικούν, μέσω των εφαρμογών τους και ανάλογα με την «πρόκληση» στην οποία συμμετέχουν χρηματικά έπαθλα, προώθηση και υποστήριξη εμπορικής εκμετάλλευσης της ιδέας τους, πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα, καθώς και τη δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα «εκκόλαψης» σε ένα από τα ESA BusinessIncubationCenters (BICs).
Σας υπενθυμίζω ότι αν δεν καταφέρετε να βρείτε αυτό που ψάχνετε από τα παραπάνω σημεία μην απογοητευτείτε! Είναι κάτι πολύ πιθανό, καθώς είναι κάπως μπερδεμένο και η πληροφορία είναι κρυμμένη πίσω από διάφορα menu και μηχανές αναζήτησης, ενώ είναι γραμμένη στην «τεχνική» γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, θα πρότεινα να μας στείλετε ένα email στο exeuropaistis@gmail.com και θα προσπαθήσουμε να σας κατευθύνουμε στο Πρόγραμμα ή στο Call που είναι κοντά στην ιδέα σας.
Ο ΕΞ-ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗΣ