του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Μια Carte Postale (καρτ-ποστάλ) υπογεγραμμένη από τον Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γερμανία, για το ποσό-ρεκόρ των 166.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ για μια καρτ-ποστάλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος δημοπρασιών Γκέρτνερ, που εδρεύει στο Μπίτιγκχαϊμ-Μπίσινγκεν, κοντά στη Στουτγάρδη. Ο αγοραστής είναι «ένας συλλέκτης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού», που πλειοδότησε μέσω τηλεφώνου και θα πληρώσει συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας. Η καρτ-ποστάλ εικονίζει μια απλή άποψη του Πο της νότιας Γαλλίας και εστάλη από τον Πικάσο στις 5 Σεπτεμβρίου 1918 στον φίλο του, τον διάσημο ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ. Όμως αντί να γράψει λίγα λόγια στο πίσω μέρος της κάρτας, ο ζωγράφος σχεδίασε ένα σκίτσο και το υπέγραψε. Η κάρτα δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη: Ο Πικάσο είχε γράψει το όνομα του ποιητή στα ισπανικά (Don Guillermo Apollinaire), με αποτέλεσμα τα γαλλικά ταχυδρομεία να την επιστρέψουν στον αποστολέα. Τέσσερις μήνες αργότερα ο Απολινέρ, εξασθενημένος και από τον τραυματισμό του κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέθανε από την ισπανική γρίπη. Ο οίκος δημοπρασιών εξήγησε ότι η κάρτα ήρθε στην κατοχή του από έναν Γάλλο επιχειρηματία.
Την «οικονομική πολιτική» της, όσον αφορά στη νέα της μουσική υπηρεσία, αποφάσισε να αλλάξει η Apple, μία ημέρα αφότου η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ αρνήθηκε να επιτρέψει στην εταιρεία να συμπεριλάβει το άλμπουμ της «1989».
Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς την Apple, η Σουίφτ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραχωρούσε στην εταιρεία το δικαίωμα να διαθέσει το δημοφιλέστατο άλμπουμ της, καθώς, όπως υποστηρίζει, ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με την τρίμηνη δωρεάν δοκιμή που προσφέρεται στους συνδρομητές, οι οποίοι θα εγγράφονται για πρώτη φορά στην υπηρεσία. Από την πλευρά της, η Apple έσπευσε μόλις 24 ώρες μετά την καταγγελία να ανακοινώσει ότι πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της και θα καταβάλει πληρωμές στους καλλιτέχνες που διαθέτουν τα άλμπουμ τους στην υπηρεσία και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου. Η Σουίφτ χαρακτήρισε την πολιτική της εταιρείας «άδικη», υποστηρίζοντας ότι η Apple διαθέτει την οικονομική άνεση για να καλύψει το κόστος. «Θεωρώ ότι είναι συγκλονιστικό, απογοητευτικό και εντελώς αντίθετο με την προοδευτική και γενναιόδωρη ιστορία της εταιρείας», ανάρτησε η τραγουδίστρια, περιγράφοντας παράλληλα την Apple ως «μία από τις καλύτερες εταιρείες πώλησης της μουσικής της», αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.