του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (Svetlana Alexandrovna Alexievich) τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.
Δημοσιογράφος και συγγραφέας, η Αλεξίεβιτς τιμάται για «το πολυφωνικό της έργο, μαρτυρία για τα δεινά και το θάρρος στην εποχή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.
Η Αλεξίεβιτς είναι η συγγραφέας συνταρακτικών βιβλίων για την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έργων απαγορευμένων στη χώρα της, που δεν της συγχωρεί τη σύνθεση του πορτρέτου του ανίκανου για την ελευθερία “homo sovieticus”.
Το έργο της 67χρονης δημοσιογράφου και συγγραφέως βασίζεται στη σύνθεση υπομονετικά συγκεντρωμένων μαρτυριών και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τελευταίο της βιβλίο μεταφρασμένο στα γαλλικά, «Το Τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου ή Εποχή του Τέλους των Ψευδαισθήσεων», τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου Medicis 2013. Η συγγραφέας συνθέτει σε αυτό, 20 χρόνια μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ένα αμείλικτο πορτρέτο του “homo sovieticus”. «Τον γνωρίζω αυτόν τον Κόκκινο Άνθρωπο, είμαι εγώ, οι άνθρωποι που με περιστοιχίζουν, οι γονείς μου», δήλωνε στο περιοδικό Ogoniok το 2013. «Ο κόκκινος άνθρωπος δεν έχει εξαφανιστεί. Ο αποχαιρετισμός θα είναι πολύ μακροχρόνιος», έλεγε σε συνέντευξή της πέρυσι στο Μινσκ. «Σήμερα, η Ουκρανία είναι παράδειγμα για όλους. Η επιθυμία για την πλήρη ρήξη με το παρελθόν αξίζει σεβασμού», τόνιζε φοβούμενη τις συνέπειες του πολυαίμακτου πολέμου στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή νικήτρια είναι η 14η γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Να σταματήσει να χρησιμοποιεί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του το τραγούδι “Dream On” απαίτησε μέσω των δικηγόρων του από τον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, ο τραγουδιστής των Aerosmith, Στίβεν Τάιλερ. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει την άδεια να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τραγούδι, ή οποιοδήποτε άλλο του Τάιλερ, και με το να ακούγεται το “Dream On” στις συγκεντρώσεις δίνεται λανθασμένα η εντύπωση ότι ο τραγουδιστής σχετίζεται ή στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Τάιλερ είναι γνωστός υποστηρικτής των Ρεπουμπλικάνων και είχε παραβρεθεί στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα, τον περασμένο Αύγουστο. Όπως είπε η δικηγόρος του Ντίνα Λα Πολτ, το θέμα δεν είναι πολιτικό ούτε προσωπικό, αλλά έχει σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Αρνητική στάση απέναντι στον πολυεκατομμυριούχο υποψήφιο κρατούν κι άλλοι καλλιτέχνες. Ο Μάικλ Στάιπ του απαγόρευσε τη χρήση του “It’s the End of the World as We Know It”, ενώ αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Νιλ Γιανγκ για το τραγούδι “Rockin’ in the Free World”.