Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ο Εξ-ευρωπαϊστής επιστρέφει και ρίχνει μια γρήγορη ματιά στην Ελλάδα, καθώς ένα βήμα πριν την προκήρυξη βρίσκονται τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τα νέα προγράμματα, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν οι Οδηγοί τους, δηλαδή τα κείμενα που συνοδεύουν κάθε πρόγραμμα και περιέχουν αναλυτικά τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής, αξιολόγησης, υλοποίησης και ελέγχου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που ξεκινά με την προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να προετοιμαστούν έγκαιρα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο χρόνος υποβολής της αίτησης δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα στην αξιολόγηση, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων. Η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων. Οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Αναλυτικά τα προγράμματα είναι:
- Ενίσχυση αυτό-απασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αφορά στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή όσους έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991 και είναι είτε άνεργοι, εγγεγραμμένοι δηλαδή στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, είτε φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Θα υπάρξουν δύο κύκλοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και για όλα τα υπόλοιπα. Ο πρώτος κύκλος θα έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος κύκλος 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που θα επιδοτηθούν θα είναι προϋπολογισμού από 5 έως 25 χιλιάδες ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης να ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Στόχος η προσέλκυση 2.200 πτυχιούχων και 500 νέων θέσεων εργασίας.
- Νεοφυή επιχειρηματικότητα
Ίδιο προφίλ δυνητικών ωφελούμενων με την προηγούμενη. Θα υπάρξουν αντίστοιχα δύο κύκλοι του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ για έργα συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 60.000 ευρώ με 100% συνολική επιδότησης της επένδυσης. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας.
- Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων
Με στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων σε οκτώ στρατηγικούς τομείς: Διατροφή, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά-κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και υγεία. Θα υπάρξουν επίσης δύο κύκλοι υποβολής προτάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, 52 εκατ. στον πρώτο κύκλο και 78 εκατ. στο δεύτερο, για επενδύσεις ύψους από 15 έως 200.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 40%, που προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 50%, εφόσον προσληφθεί νέο προσωπικό. Πρόκειται για μία ρύθμιση που στοχεύει στο να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναμένεται να αναβαθμίσει 1.600 με 1.800 επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
- Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Η δράση θα προκηρυχθεί σε δύο κύκλους, 20 εκατομμύρια στον πρώτο κύκλο και 30 εκατομμύρια στο δεύτερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης μπορεί να ξεκινά από 15.000 και να φθάνει έως 150.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης να ανέρχεται στο 40% και με ρήτρα προσαύξησης 10% σε περίπτωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση 600 με 700 τουριστικών υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία τουλάχιστον 500 νέων θέσεων εργασίας.
Ο ΕΞ-ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗΣ