Πάνω από 3 χιλιάδες επισκέπτες έδωσαν το παρόν στο Break the Chain Festival, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Οι επισκέπτες που βρέθηκαν στο Βreak the Chain Festival, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πάνω από 80 ομιλητές, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, λογοτεχνικά αναλόγια, μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών και πολλαπλά βιωματικά σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Ο κόσμος της τέχνης υποστήριξε το φεστιβάλ με τη δικιά του ξεχωριστή και αληθινά αποτελεσματική “γλώσσα” : 6 εικαστικοί καλλιτέχνες, 7 φωτογράφοι, 33 γραφίστες, 30 μουσικοί, 12 καλλιτεχνικές ομάδες και πάνω από 50 περφόρμερς ήταν εκεί, στήνοντας ένα καλλιτεχνικό πάζλ που κράτησε αμείωτο και ζωντανό το ενδιαφέρον των χιλιάδων θεατών.
Το φεστιβαλικό διήμερο ήταν πλούσιο σε συμμετοχές και δράσεις. Κάτω από την ομπρέλα της συλλογικής αυτής προσπάθειας ήταν πάνω από 30 κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, εταιρείες κοινωνικής ευθύνης, κοινωφελή ιδρύματα, διεθνείς οργανισμοί και πρεσβείες: για πρώτη φορά, όλοι μαζί ενώθηκαν σε μια κοινή δράση για την καταπολέμηση της ανθρώπινης σωματεμπορίας που δημιουργεί εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο. Θύματα που βρίσκονται δίπλα μας: στα στούντιο, στα χωράφια, στις βιοτεχνίες. Ανυπεράσπιστα παιδιά, γυναίκες-σκλάβες, αόρατοι εργαζόμενοι. Το Βreak the Chain είναι για όλους όσοι συμμετείχαν ένα είδος “ιδρυτικής πράξης” – η αρχή μιας κοινής δράσης που ξεκίνησε στην Τεχνόπολη και αναμένεται να συνεχιστεί με νέες πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Οι επισκέπτες – μικροί και μεγάλοι – έφυγαν από το φεστιβάλ πιο ενημερωμένοι, πιο ευαισθητοποιημένοι και τελικά λιγότερο “αδρανείς” απέναντι στο φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Λέξεις όπως ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ατομικά δικαιώματα, σύγχρονο δουλεμπόριο ακούγονταν στα πηγαδάκια των συζητήσεων που γίνονταν στο περιθώριο των εκδηλώσεων. Για πολύ κόσμο το trafficking και τα σοκαριστικά νούμερα που το συνοδεύουν ήταν άγνωστα. Η αλληλεγγύη ωστόσο που αυτόματα και μαζικά εκφράστηκε για το θέμα στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Η σημασία του κεντρικού συνθήματος έγινε κατανοητή και άγγιξε τις ψυχές όλων: “η αλυσίδα πρέπει να σπάσει”.
Στόχος του φεστιβάλ ήταν να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα θέματα που αφορούν στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Ο στόχος επετεύχθη, αφού η συμμετοχή του κόσμου ήταν αθρόα και η υποδοχή των εκδηλώσεων θερμή. Οι διοργανωτές του Βreak the Chain με χαρά συμπεραίνουν πως υπάρχει μια ζωντανή κοινότητα ενεργών πολιτών που δεν μένει “αμέτοχη” και επιθυμεί μια κοινωνία η οποία δεν θα “καταναλώνει” σύγχρονους δούλους και ανθρώπινα “προϊόντα”.
Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του εργασιακού Trafficking
στο Break the Chain Festival.
Το εργασιακό trafficking- που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας και τείνει να καταργήσει τα όποια δικαιώματα έχουν κατακτηθεί στον τομέα της εργασίας – δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνεργασία των μικρών και μεγάλων εταιρειών. Γι αυτό και μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Break the Chain Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ήταν το work shop που διοργάνωσε το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Ελληνικών Εταιρειών (CSR Hellas) με εισηγητή τον Ηρακλή Μοσκώφ (εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων) και συντονιστή το γνωστό δημοσιογράφο Νικόλα Βαφειάδη.
Ο κύριος Μοσκώφ τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου των εταιρειών στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ ο κύριος Βαφειάδης επεσήμανε πως εκτός από τις μεγάλες εταιρίες και τις πολυεθνικές θα πρέπει να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μικρότεροι παραγωγοί.
Ο Πάκης Παπαδημητρίου Αντιπρόεδρος του CSR Hellas και Διευθυντής εταιρικής ποιότητας του Αεροδρομίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις διεθνείς πρακτικές, στον καθοριστικό ρόλο του CSR, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το αεροδρόμιο για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα του trafficking.
Εκ μέρους της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος μίλησε ο κύριος Κώστας Καλαργυρός. Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή εμπειρία – ο όμιλος (Delhaize group) είναι πρωτοπόρος στον τομέα του antitrafficking, καθώς συμμετέχει και αναπτύσσει προγράμματα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Και στην Ελλάδα όμως, ο όμιλος ΑΒ Βασιλόπουλος έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά την εκπαίδευση και την ενημέρωση.
Η Dr. Φιόρη Ζαφειροπούλου, επιστήμονας που ειδικεύεται στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στην στρατηγική των social entreprenurs να πολεμούν το ανήθικο εμπόριο της εκμετάλλευσης ανθρώπων με ηθικό εμπόριο. Σε όλο το κόσμο δημιουργούν κοινωνικά επιχειρηματικά μοντέλα αποφυγής του trafficking είτε στη χώρα προέλευσης των θυμάτων, είτε στη χώρα υποδοχής με τη προσφορά εκπαίδευσης και μαζικών θέσεων εργασίας, όπως η περίπτωση του startup ‘Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας- SoFFA’ που αναπτύσσεται στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας OKAA, Γιάννης Τριανταφύλλης υπογράμμισε πως υπάρχει έλεγχος στη σωστή λειτουργία των Κεντρικών Αγορών αναφορικά με τα θέματα του εργασιακού Trafficking. Συστηματική ενημέρωση γίνεται τόσο στις κεντρικές αγορές τροφίμων, όσο και στις ιχθυόσκαλες που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.
Στο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν η παρέμβαση του Στέφανου Κυρλή – του προέδρου Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς των Αθηνών – που δήλωσε ότι στην αγορά ακολουθούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρχει 100% δηλωμένη και νόμιμη εργασία. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης όλης της προμηθευτικής αλυσίδας και κυρίως των ελλήνων παραγωγών. Φυσικά, όπως είπε, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τις εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και με στοχευμένες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας.