του Joe Wildthing
Μη μουσική εισαγωγή:
Κομίζω γλαύκαν εις Εξάρχεια – νομίζω – γράφοντας ότι αν κάτι χαρακτηρίζει τον σύγχρονο δυτικό «μας» πολιτισμό είναι η υποκρισία συνδυασμένη με την ανοησία. Οι αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα μας άλλωστε πάνε πάντα δύο-δύο (σαν τους Χιώτες), βλ. λ.χ. την κουτο-πονηριά. Επί παραδείγματι, εξοντώνουμε το γενικό πληθυσμό με φόρους, μείωση εισοδημάτων και αρπαγή κατοικιών, αλλά από την άλλη μας χαρακτηρίζει η ευαισθησία κι αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, για το λαό μας. Σκοτώνονται άνθρωποι από ισλαμοφασίστες στο Λίβανο ή την Κένυα, αλλά στενοχωριόμαστε μόνο με το Παρίσι. Και ας μην ξεχάσουμε το καθημερινό σφαγείο εδώ και χρόνια αθώων και ανυπεράσπιστων, εγκλωβισμένων σε νεομεσαιωνικές καταστάσεις ανθρώπων σε Συρία και Ιράκ. Κηρύττουμε τον πόλεμο κατά του «χαλιφάτου», την ίδια στιγμή που το δημιουργήσαμε και μάλλον συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε. Αυτά τα γνωστά… Αλλά ας μην μένουμε εκεί. Φταίμε κι εμείς που ανεχόμαστε όλα τα παραπάνω κι εκεί είναι η ουσία, αγαπητέ αναγνώστη…
Συνέχεια με μουσική:
Σε έναν τόσο όμορφα φτιαγμένο κόσμο και η μουσική είναι λογικά γεμάτη ανάλογα προβλήματα: δήθεν ψαγμένους, ποζεριά, έλλειψη γούστου και ουσιαστική ασχετοσύνη. Αλλά δεν το αναλύω περισσότερο, γιατί δεν μ’ αρέσει να μπαίνω στο χώρο της ψυχολογίας σε ατομικό επίπεδο. Άλλωστε η μουσική για τον ευρύτερο πληθυσμό πάντα είχε έναν κυρίαρχα κοινωνικό λόγο ύπαρξης (σε αντίθεση με τον προσωπικό/εσωτερικό λόγο της καλλιτεχνικής έκφρασης). Γυρίζουμε συνεπώς στα καθ’ ημάς με μερικές επί τροχάδην σύγχρονες δισκογραφικές προτάσεις:
THE ROARING 420s – You Can’t Get Out Alive:
Αυτό είναι το δεύτερο άλμπουμ της νεοψυχεδελικής μπάντας από τη Δρέσδη. Σε παραγωγή του ισπανού Jorge Muñoz-Cobo Gonzalez, που είναι γνωστός από τη συνεργασία του με τους Fleshtones και τη Holly Golightl, ο ήχος τώρα είναι καλύτερος και η παλέτα των επιρροών τους αναδεικνύεται πιο καθαρά – από τους Beach Boys μέχρι τους Velvet Underground – με αποτέλεσμα μια ψυχεδελική ποπ με χαρακτήρα (κάτι σπάνιο για τα γερμανικά δεδομένα).
WE.OWN.THE.SKY – Earths Collide:
Έλληνες instrumental post-rockers / metallers στο ντεμπούτο τους, αν και είχε προηγηθεί ένα EP πριν δύο χρόνια. Οι WOTS είναι αποσδόκητα πειστικοί κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αψεγάδιαστη παραγωγή, αλλά με τη φύση των συνθέσεων που κατά κανόνα είναι καλοδουλεμένες, καλοπαιγμένες, έχουν ενδιαφέρουσα δομή και φανερώνουν πολλές καλές επιρροές. Προτείνεται.
PONAMERO SUNDOWN – Veddesta (Ozium/Transubstans Records):
Εκ της Στοκχόλμης εκπορευόμενοι, οι Ponamero Sundown στο τρίτο τους άλμπουμ έχουν εξελιχθεί από το συνηθισμένο και ολίγον βαρετό πλέον doom/stoner standard σε μια ενδιαφέρουσα βαρειά ψυχεδελική μπάντα μπαίνοντας επάξια στη λίστα με τους hard rock αναβιωτές που αξίζει να παρακολουθούμε.
JEFF THE BROTHERHOOD – Global Chakra Rhythms (Infinity Cat Recordings):
Απελευθερωμένοι από την εφιαλτική εμπειρία της συνεργασίας με A&R στελέχη πολυεθνικών δισκογραφικών, οι αδελφοί Orrall κάνουν ένα δίσκο δίχως κανένα άγχος να βρουν pop/punk hooks δια το ευρύ κοινό. Αντίθετα γεμίζουν το νέο τους δίσκο με drone/kraut/ψυχεδέλεια, πλήθος ηχοχρωμάτων (ηλ. σιτάρ, σαξόφωνο, όργανο), νιρβάνα και πνευματική αναγέννηση. Έτσι μας αρέσουν.
C.U.