Η ιεροτελεστία της συγγραφής
Η συγγραφή μιας σωστής πρότασης στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αποτελεί μια ιεροτελεστία. Τρία είναι τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα βαθμολογηθεί η πρότασή μας: Η Αρτιότητα (Excellence), ο Αντίκτυπος (Impact) και ο τρόπος Υλοποίησης (Implementation). Ας δούμε λοιπόν πώς οφείλουμε να παρουσιάσουμε την ιδέα μας ώστε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες…
Βήμα 1ο: Διάβασμα & Μελέτη Βιβλιογραφίας
Αρχικά πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά και να σημειώσουμε τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης: ποιο είναι το πρόβλημα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαιτεί λύση; Είναι πολύ σημαντικό να προτείνουμε κάτι το οποίο όχι απλά αγγίζει μια πτυχή του προβλήματος, αλλά αποτελεί την ιδανική επιλογή για το σύνολό του. Ίσως ακούγεται απλό, όμως δεν είναι γιατί συνήθως η περιγραφή του προβλήματος είναι κάπως γενική. Η λύση που θα προτείνουμε όμως, χρειάζεται να είναι συγκεκριμένη και μάλιστα, αν είναι δυνατόν, να περιέχει μετρήσιμους και ξεκάθαρους στόχους.
Άρα χρειάζεται πολύ διάβασμα, αρχικά για την κατανόηση του κειμένου και έπειτα μελέτη στατιστικών και έγκυρων βιβλιογραφικών αναφορών σχετικών με το θέμα, ώστε να τεκμηριώσουμε την αναγκαιότητα της προτεινόμενης λύσης καθώς και την απόλυτη συμβατότητά της με το θέμα της Πρόσκλησης.
Βήμα 2ο : Το πρώτο «abstract»
Έφτασε η ώρα να γράψουμε. Στο «πρόχειρο» όμως. Παρά την πολύ μελέτη του προηγούμενου βήματος και το ατελείωτο “brainstorming”, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αρχίσουμε να γράφουμε στο «καλό». Μέσα σε 2-3 παραγράφους, παρουσιάζομε την Πρόσκληση και μια πρώτη προσέγγιση στην προτεινόμενη λύση. Το κείμενο αυτό θα εμπλουτίζεται συνεχώς, μέχρι να γίνει το επίσημο abstract της Πρότασής μας…αργότερα.
Βήμα 3ο : Η επιλογή των «εταίρων»
Συνήθως κάθε Πρόσκληση περιέχει περιορισμούς στον τύπο των εταίρων (Εταιρίες, Φορείς Δημοσίου, ΜΚΟ κλπ.) καθώς και απαιτήσεις διακρατικότητας (συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τρεις φορείς από τρεις διαφορετικές χώρες). Αυτοί είναι βασικοί παράγοντες για την επιλογή των εταίρων. Φυσικά θα πρέπει να προσέξουμε το θέμα της εμπιστευτικότητας αλλά και της συμβατότητας του πιθανού εταίρου με το αντικείμενο της Πρόσκλησης. Είναι πολύ σημαντικό κάθε εταίρος να έχει αδιαμφισβήτητα, την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον τομέα του Έργου που πρόκειται να αναλάβει. Εδώ δεν «χωράνε» φιλίες και καλές σχέσεις, εκτός βέβαια αν συμπίπτουν με τις πραγματικές ανάγκες της Πρότασης.
Βρίσκουμε λοιπόν τους εταίρους που κρίνουμε απαραίτητους και τους στέλνουμε το πρώτο abstract για να τους καλέσουμε στην Πρόταση. (συνεχίζεται)
Ο ΕΞ-ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗΣ