Η ιεροτελεστία της συγγραφής
-η συνέχεια από το “ΕΞ-ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΙΤΕ Χ”-
Βήμα 4ο : Οριστικοποίηση Κοινοπραξίας και ρόλοι.
Καθώς λοιπόν ο χρόνος προχωράει, αρχίζουμε να λαμβάνουμε απαντήσεις και καταλήγουμε σταδιακά στο τελικό consortium. Μαζί με τους νέους πλέον συνεργάτες εξελίσσουμε το αρχικό abstract και διαμορφώνουμε στον σκελετό της Πρότασης, με βάση και την επίσημη φόρμα υποβολής της Πρόσκλησης.
Ο Συντονιστής αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τη διαδικασία της συγγραφής και αναθέτει συγκεκριμένα μέρη της πρότασης σε συγκεκριμένους partners. Η συγγραφή είναι μια συλλογική διαδικασία γιατί ο κάθε partner πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο το «expertise» του, όπως θα δούμε και παρακάτω.
Βήμα 5ο: Διαμόρφωση Πακέτων Εργασίας
Ένα πολύ μεγάλος μέρος της Πρότασης αποτελούν τα Πακέτα Εργασίας (ή Work Packages). Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός απαιτούμενων Πακέτων αλλά συνήθως είναι περίπου έξι ως οκτώ, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της προτεινόμενης λύσης. Υποχρεωτικά θεωρούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων δύο Πακέτα Εργασίας: Η Διαχείριση του Έργου (ProjectManagement) και η Δημοσιότητα (Dissemination / Communication). Επίσης πολύ συχνά απαντάται και η Εμπορική Εκμετάλλευση του Έργου (Exploitation). Τα υπόλοιπα Πακέτα διαμορφώνονται ανάλογα τώρα τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης και το προφίλ των Partners.
Κάθε «Πακέτο Εργασίας» περιέχει τα εξής:
i. Διάρκεια : Πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η υλοποίηση του Πακέτου (π.χ Μήνας 1 ως Μήνας 6)
ii. Συνεργάτες: Ποιοι Partners συμμετέχουν σε αυτό.
iii. Κόστος: Πόσοι «ανθρωπομήνες» (βλ. παρακάτω) χρειάζονται ώστε να ολοκληρωθεί και πόσοι αντιστοιχούν σε κάθε partner που συμμετέχει
iv. Ενέργειες (Tasks): Μια μικρή περιγραφή κάθε Task που περιλαμβάνεται στο Πακέτο Εργασίας και καθορισμός της χρονικής τους διάρκειας αλλά και υπευθύνου Partner για τον συντονισμό του.
v. Παραδοτέα (Deliverables): Ποια είναι τα Παραδοτέα για κάθε Ενέργεια του Πακέτου Εργασίας; (π.χ ένα BusinessPlan, μια Μελέτη Βιβλιογραφίας, ένα Λογισμικό κλπ)
(συνεχίζεται)
Ο ΕΞ-ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗΣ