By Emily Yerolatsiti / fb: Milo Yerol
Το Fright Night του μήνα επιστρέφει με φθινοπωρινή διάθεση και χαρούλες που μπήκε ο Οκτώβρης. Θα ξεκινήσουμε για μια ακόμη φορά τον μαραθώνιο “October HorrorFest” με 31 ταινίες τρόμου, μία για κάθε μέρα του αγαπημένου αυτού μήνα του Halloween.
Βέβαια, είναι λίγο σκούρα τα πράγματα δίχως νέα γυρίσματα και καθυστερήσεις στα release πολυαναμενόμενων ταινιών που έχουν ήδη γυριστεί λόγω covid19. Ενημερωτικά, το Antlers πήρε παράταση για Φεβρουάριο του 2021, το A Quiet Place Part II για Απρίλιο, το Escape Room 2 για Ιανουάριο, το The Forever Purge για Ιούλιο, τα Halloween Kills και Halloween Ends βέβαια για Οκτώβριο 2021 και 2022 αντίστοιχα, και δεν έχει επιβεβαιωθεί σίγουρη ημερομηνία για το Candy Man.
Το Netflix έχει ήδη ξεκινήσει να προσθέτει τίτλους στην κατηγορία τρόμου όπως κάνει κάθε χρονιά, αφού είναι η σωστή εποχή για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του δικού μας κοινού. Ανακοινώνει διαρκώς τι θα συμπεριλάβει στο φετινό Netflix and Chills, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πρόσβαση από Ελλάδα. Δε μπορώ να πω ότι ακόμα φαίνεται κάτι στον ορίζοντα σούπερ δυνατό αλλά μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο μενού έτσι κι αλλιώς.
Προς το παρόν, ξεχωρίζουν το “Devil” που έχει γράψει ο M. Night Shyamalan όπου πέντε άγνωστοι εγκλωβίζονται σε έναν ανελκυστήρα και παίζουν το «εδώ ο σατανάς, εκεί ο σατανάς, που είναι ο σατανάς», και το τιγκαρισμένο στα ζόμπι “#ALIVE”.
Είτε χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε γνωστή πλατφόρμα είτε αναζητάτε αλλού τα “chills” σας, έχουμε διάφορες προτάσεις ανά θεματολογία όπως πάντα.
Μάσκες! Είναι και καυτό θέμα των ημερών. Εννοείται ότι έχετε την old school επιλογή να προσθέσετε κλασικά κομμάτια στο Οκτωβριανό σας πρόγραμμα τρόμου, όπως αφιερώματα στους αστέρες μασκοφόρους Freddy Krueger, Jason Voorhees, Leatherface και Michael Myers. Αυτά τα γνωστά franchise δεν απογοητεύουν ποτέ έτσι κι αλλιώς (σχεδόν…). Αλλά ας δούμε και μερικά ακόμα καλυμμένα μουτράκια που μας τρόμαξαν.
Από τα αγαπημένα κομμάτια του slasher είδους, με μυστήριο και αναπάντεχες για την εποχή του εξελίξεις, έχουμε το “Alice, Sweet Alice”που κυκλοφόρησε το 1977 πρώτα στο Λονδίνο με τον τίτλο “Communion” και έναν μήνα αργότερα στην Αμερική. Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται σε σπουδές κινηματογράφου τρόμου και, ακόμα και σήμερα, διατηρεί πιστό “cult following”.
Το αγαπημένο επίσης 80s slasher “Terror Train” έχει τους κλασικούς έφηβους που πέφτουν θύματα ενός μασκοφόρου εκδικητή – το οποίο σενάριο θα έπρεπε να αποτελεί ξεκάθαρα δικό του επίσημο είδος σε όλες τις λίστες τρόμου: “Έφηβοι κάνουν bullying και το θύμα τους επιστρέφει με μάσκα ή στολή, γρίφους (γραμμένους με αίμα σε τοίχους εάν είναι δυνατό), οργανωμένο πρόγραμμα εκδίκησης βασισμένο σε κάποιο άρθρο εφημερίδας ή το Αμερικάνικο κλασικό “yearbook” της αποφοίτησης, κλπ”. Αλλά τι να κάνουμε; Το συγκεκριμένο υποείδος είναι μια ένοχη απόλαυση που συνεχίζει να μας διασκεδάζει ακόμα και σήμερα.
Ωραίες μασκούλες θα βρείτε επίσης και στα “Valentine” (ΗΠΑ, 2001), “Bruiser” (Γαλλία, Καναδάς, 2000), Stage Fright (Ιταλικός τίτλος: Deliria, 1987), και “Tourist Trap” (ΗΠΑ, 1979).
Διασκεδαστικές επιλογές για οποιονδήποτε μαραθώνιου τρόμου αποτελούν φυσικά και οι κλασικές ιστορίες με τα θεματικά σπίτια και τρενάκια τρόμου, όπου μερικές φορές απλά αναρωτιέσαι «γιατί μπήκατε ρε παιδία εκεί / γιατί δεν καθόσασταν σπίτι καλύτερα». Ξεχασμένα διαμαντάκια και μερικές πιο πρόσφατες απόπειρες συμπεριλαμβάνουν τα “The Funhouse” (1981), “Hell House LLC” (2015), “The Houses October Built” (2014), “Waxwork” (1988), The Park (2003) και το “Hell Fest” (2018).
Έτσι κι αλλιώς, προβλέπεται ένας δύσκολος χειμώνας και θα χρειαστεί να εμπλουτίσουμε το μενού ταινιών μας εάν είναι να περάσουμε κι άλλο χρόνο μέσα… οπότε για τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους έχουμε τις ενδιαφέρουσες ατμοσφαιρικές απόπειρες “The Other Lamb” και “Gwen”, όπου μέσα από τις δραματικές αφηγήσεις τους αγγίζουν τον ψυχολογικό τρόμο…