της Μαρίνας Σαουλίδου
Από τη γρίπη δύσκολα ξεφεύγει κάποιος, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της νόσου.
Παρότι φυσικά η καλύτερη επιλογή είναι η άμεση επίσκεψη σε γιατρό, προκειμένου να γίνει διάγνωση και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους ασθενείς, υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές μη συνηθισμένες «θεραπείες», που αν και στερούνται επιστημονικής αξίας, σίγουρα κάποιος θα σας τις πρότεινε, αν ζούσατε σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή η Αγγλία. Αξίζει να τις διαβάσετε:
1. Βρώμικες κάλτσες γύρω από τον λαιμό!
Αν και είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τη θεραπευτική αξία του εγχειρήματος, λέγεται πως το γιατροσόφι αυτό έχει τις ρίζες του στην Αγγλία, πριν βεβαίως την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Στην ολοκληρωμένη του μορφή, δε, τα άτομα που ήταν άρρωστα όχι μόνο έδεναν την βρώμικη κάλτσα γύρω από τον λαιμό, αλλά προηγουμένως τον άλειφαν επίσης και με ζωικό λίπος. Σήμερα πάντως πιστεύεται ότι η κάλτσα αφενός εξυπηρετούσε το να προειδοποιεί τους άλλους από το να μην τον πλησιάζουν και αφετέρου με το λίπος βοηθούσε στην εφίδρωση της περιοχής, η οποία θεωρούνταν ότι βοηθά στην αποβολή του ιού από τον οργανισμό.
2. Κάψιμο φύλλων αρτεμισίας
Σε αρκετά σπίτια, ακόμα και σήμερα, στην Κίνα οι άνθρωποι συνηθίζουν να καίνε αποξηραμένα φύλλα από το βότανο αρτεμισία (Ai Ye, ή artemisia argyi wormwood), καθώς λέγεται ότι έχουν αντισηπτική δράση και πως έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν και να «αναχαιτίζουν» τη διάδοση των μικροβίων, που προκαλούν το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Τα φύλλα Ai Ye έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε πολλές μορφές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως όταν υποφέρετε από γρίπη είναι καλύτερο να αποφύγετε την εισπνοή οποιουδήποτε είδους καπνού, καθώς αυτός δρα ερεθιστικά στον πνεύμονα και μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τους αεραγωγούς.
3. Κατανάλωση «ιαπωνικών αλατισμένων δαμάσκηνων»
Αν βρεθείτε στην Ιαπωνία, πάλι, και αρρωστήσετε, τότε μην εκπλαγείτε αν σας προσφέρουν ξινό τουρσί από δαμάσκηνο ή “umeboshi”, ώστε να σας βοηθήσουν να γίνετε καλά. Το umeboshi, το οποίο στον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει γνωστό ως “ιαπωνικά αλατισμένα δαμάσκηνα”, στην πραγματικότητα αποτελεί μία ποικιλία βερίκοκου, η «θεραπευτική» αξία της οποίας έγκειται στις αναφορές για ύπαρξη αντιβιοτικών ιδιοτήτων. Αρκετοί είναι πάντως εκείνοι που πιστεύουν ότι το umeboshi προκαλεί απλώς στους ασθενείς το φαινόμενο placebo.