της Βιργινίας Τσάδαρη (Ειδική Παιδαγωγός)
Κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός πως η Λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της ανάπτυξης ενός παιδιού, από τα πρώτα μόλις χρόνια της ζωής του.
Ενισχύοντας την επαφή με τα βιβλία και προωθώντας την ανάγνωση στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αναπτύσσεται η φιλαναγνωσία, ενώ ταυτόχρονα τα οφέλη που αποκομίζονται είναι πολλαπλά.
Στο ερώτημα ενός γονιού λοιπόν, «Γιατί να διαβάσουμε σε ένα παιδί;», η απάντηση θα ήταν … Γιατί τα οφέλη είναι αμέτρητα!
Στο παρόν, στην παιδική ηλικία, αλλά και μακροπρόθεσμα, στην εφηβική, νεανική και ενήλικη ζωή του, τα πεδία που ενισχύονται θετικά, είναι πολυάριθμα. Με τη συντροφιά ενός βιβλίου, είτε πρόκειται για ανάγνωση, είτε για ακρόαση με προανάγνωση σε μικρότερες ηλικίες (συνδυασμός κειμένου και εικόνας), το βοηθάμε να αναπτύξει την ευφυία του, αφού η πληθώρα των ερεθισμάτων που δέχεται, συντελεί στην ανάπτυξη τμήματος του παιδικού εγκεφάλου. Επιπλέον, για να ενισχύσουμε τη μνήμη του- βραχύχρονη και μακρόχρονη, τη συγκέντρωση και την προσοχή του.
Μέσω της επαφής με τη Λογοτεχνία, προωθείται η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας,η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της έκφρασης των συναισθημάτων, της φαντασίας και η ενσυναίσθηση. Η σταδιακή εξοικείωση με τα διαφορετικά είδη γραπτού λόγου, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του μικρού αναγνώστη, τον βοηθά να εκφράζεται συγκεκριμένα, χτίζει την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή του και –μακροπρόθεσμα- ενισχύει τις σχολικές και ακαδημαικές του δεξιότητες (Μελέτες παρουσιάζουν τα παιδιά που διαβάζουν συστηματικά Λογοτεχνία να προπορεύοναι των συνομιλήκων τους κατά έξι- δώδεκα μήνες).
Η συμβολή όμως της επαφής των παιδιών με τη Λογοτεχνία, δε σταματά εδώ… Στις σελίδες ενός βιβλίου, το παιδί μπορεί να βρεί τον καλύτερο φίλο του στα πρόσωπα των ηρώων, να ταξιδέψει στον κόσμο και να ανακαλύψει περιβάλλοντα φανταστικά, ή πραγματικά που δεν έχει ακόμη γνωρίσει, να διασκεδάσει αλλά και να εξελιχθεί με αναπάντεχο τρόπο.
Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, σήμερα, τα παιδιά να εκμεταλλευτούν τον πολύτιμο ελεύθερό τους χρόνο, παρέχοντάς τους πληθώρα λογοτεχνικών ερεθισμάτων, έχοντας υπόψη πως…
‘’Ένα παιδί που διαβάζει σήμερα, είναι ένας ενήλικας που σκέφτεται αύριο’