του Ευαγγέλου Σπανδάγου
(μαθηματικού – συγγραφέα)
-η συνέχεια του άρθρου: http://exarhiotis.gr/?p=7134–
Άξιο αναφοράς είναι ότι μεταξύ των όρων που έθεσε ο εγγονός του προηγουμένου Χοσρόης ο Β’ (590 – 628) στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ηράκλειο (575 – 641) για σύναψη ειρήνης, ήταν και η παράδοση ενός αντιτύπου της “Μαθηματικῆς Συντάξεως” του Πτολεμαίου.
- Μετά την Άλωση της Αλεξανδρείας από τους Άραβες το 641, οι Άραβες καθιέρωσαν στις σχολές της Βαγδάτης και της Δαμασκού, ένα μεγάλο μέρος της διδασκαλίας να γίνεται από Έλληνες φιλοσόφους και μαθηματικούς.
- Το 820 ο Χαλίφης Αλ Μαμούν ίδρυσε, όπως αναφέρθηκε, στην Βαγδάτη, την οποία έχτισε ο παππούς του Αλ Μανσούρ το 763, ένα αντίγραφο του Μουσείου της Αλεξανδρείας με την ονομασία “Οίκος της Σοφίας” που περιελάμβανε Ακαδημία (φιλοσοφική Σχολή), αστεροσκοπείο και βιβλιοθήκη η οποία είχε εφοδιαστεί με κώδικες και κυλίνδρους που περιείχαν κυρίως έργα Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Ίδρυσε ακόμα στον “Οίκο της Σοφίας” ένα κέντρο επιστημονικών και φιλοσοφικών σπουδών στο οποίο εργάζονταν και συζητούσαν Άραβες λόγιοι και γίνονταν ομαδικές μεταφράσεις Ελληνικών συγγραμμάτων.
Επικεφαλής του “Οίκου της Σοφίας” τοποθετήθηκε ο Άραβας (Χριστιανός, Νεστοριανός) Χουνάιν ιμπν Ισχάκ (808 – 873). Ο Χουνάιν είχε σπουδάσει ιατρική και μιλούσε άπταιστα τα Ελληνικά. Υπηρέτησε δε ως μεταφραστής στην αυλή πολλών Χαλιφών.
- Όταν ο Χαλίφης Αλ Μαμούν το 823 νίκησε σε πόλεμο τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ τον Β¢ (770 – 829), έθεσε ως όρο για σύναψη ειρήνης και την επιστροφή των Βυζαντινών αιχμαλώτων, την παράδοση σ’ αυτόν Ελληνικών χειρογράφων ή αντιγράφων τους τα οποία θα περιείχαν επιστημονικά έργα. Τον όρο αυτό αποδέχθηκε ο Αυτοκράτορας. Ίσως όμως οι Βυζαντινοί αντιγραφείς των προς παράδοση χειρογράφων να έκαναν λάθη κατά την αντιγραφή είτε από σπουδή είτε εσκεμμένα με αποτέλεσμα ορισμένα Αραβικά χειρόγραφα να περιέχουν υπερβολές ή λανθασμένες πληροφορίες. (συνεχίζεται)