Δεδομένου ότι, οι πληροφορίες που αφορούν το πολυσυζητημένο εμβόλιο κατά του Covid – 19 και προωθούνται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ είναι μονόπλευρες, οι σκεπτόμενοι καταναλωτές πρέπει να επιδιώκουν έρευνα και σφαιρική πληροφόρηση, πάντα από έγκυρες και ανεξάρτητες πηγές.
Και μπορεί οι πρώτοι εμβολιασμοί να συνοδεύτηκαν από άκρατο ενθουσιασμό και την πολύτιμη λέξη «ελευθερία», ωστόσο εμείς -χωρίς υστερία- οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας και τα στοιχεία που βλέπουν το ισχνό φως της δημοσιότητας, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντα.
Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη είδηση:
Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων ατόμων άνω των 80 ετών και ασθενών με σοβαρές ασθένειες μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους, σύμφωνα με τις νορβηγικές υγειονομικές αρχές. Η προειδοποίηση δόθηκε καθώς στη Νορβηγία 23 υπερήλικες ή ασθενείς με βαριά νοσήματα, πέθαναν λίγες μέρες αφότου έκαναν την πρώτη δόση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 13 από τους 23 θανάτους, στις νεκροψίες-νεκροτομές αποδείχθηκε ότι η απώλεια των ζωών συνδέεται με παρενέργειες του εμβολίου σε αδύναμους, ηλικιωμένους ασθενείς.
Όπως αναφέρει ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων, «σε όσους είναι πολύ αδύναμοι, ακόμη και σχετικά ελαφρές παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες. Όσον αφορά αυτούς που έχουν πρόγνωση για μικρή διάρκεια ζωής, οι ωφέλειες του εμβολίου μπορεί να είναι ελάχιστες ή ακόμη και αδιάφορες».
Στη Νορβηγία μέχρι στιγμής έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου 33.000 πολίτες, με την προτεραιότητα να έχει δοθεί στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέσω του εκπροσώπου του Ταρίκ Γιαζαρέβιτς, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Νορβηγίας και προσπαθεί να λάβει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τον θάνατο των 23 ηλικιωμένων μετά τον εμβολιασμό τους.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αρμόδια για την ασφάλεια των εμβολίων ασχολείται επίσης με το ζήτημα αυτό και μόλις έχει «πλήρη αντίληψη για τα γεγονότα αυτά» θα ενημερώσει την κοινή γνώμη, δήλωσε ο Γιαζαρέβιτς. Παράλληλα επισήμανε ότι κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι επειδή κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός «δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου από άλλες αιτίες». «Οι θάνατοι από άλλες αιτίες συνεχίζονται και μετά τον εμβολιασμό, χωρίς να οφείλονται σ’ αυτόν», επισήμανε ο Γιαζαρέβιτς.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι».
Κι αν οι εμβολιασμοί γίνονται χωρίς να περάσει το εύλογο δοκιμαστικό διάστημα του ενός έτους, εμείς έχουμε χρέος στον εαυτό μας να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ειδήσεις που επί το πλείστον… παίζουν στα ψιλά.
Έμμη Πανούση. Δημοσιογράφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοκαταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»