του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Ο Βρετανός ερμηνευτής της σόουλ, Σαμ Σμιθ, με το τραγούδι “Stay with Me” κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι της χρόνιάς, κατακτώντας τον κορυφαίο τίτλο στη διεθνή μουσική σκηνή.
Εξάλλου, το βραβείο Grammy για το κορυφαίο άλμπουμ κατέκτησε το “Morning Phase” του 44χρονου Αμερικανού μουσικού Μπεκ, ο οποίος σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως, δεν είχε κυκλοφορήσει κάποια μουσική δουλειά τα τελευταία έξι χρόνια. Η τελετή απονομής των βραβείων Grammy, που έλαβε χώρα στο Λος ‘Αντζελες, τιμά τους μουσικούς καλλιτέχνες, τους παραγωγούς, τους ηχολήπτες και πολλές ακόμη ειδικότητες της διεθνούς βιομηχανίας της μουσικής. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Φάρελ Ουίλιαμς ερμήνευσε την μεγάλη του επιτυχία “Happy”. Έχοντας αποσπάσει τρία Grammy κατά την τελετή, ο Ουίλιαμς εμφανίσθηκε με κοστούμι γκρουμ ξενοδοχείου, για να ερμηνεύσει μαζί με χορωδία γκόσπελ και ηλεκτρική κιθάρα το προαναφερόμενο ποπ-φανκ τραγούδι. Παράλληλα, οι χορευτές του φορούσαν φούτερ με κουκούλες, όπως ο Τρέιβον Μάρτιν, ο άοπλος νεαρός μαύρος που σκοτώθηκε το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κουκούλα έχει γίνει το σύμβολο των νεαρών μαύρων που πέφτουν θύματα βίας, κυρίως αστυνομικής, στις ΗΠΑ. Οι χορευτές που συνόδευαν τον Φάρελ Ουίλιαμς κατά την 57η τελετή των βραβείων Grammy σήκωσαν επίσης ψηλά τα χέρια πολλές φορές, σε μία αναφορά στο σύνθημα «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» των διαδηλώσεων του κινήματος “Black lives matter” (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία), που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο τις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο των νεαρών μαύρων Ερικ Γκάρνερ και Μάικλ Μπράουν από τα πυρά λευκών αστυνομικών.
Η ταινία “Boyhood” του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κέρδισε το βρετανικό βραβείο κινηματογράφου BAFTA, η απονομή του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Το “Boyhood” επικράτησε απέναντι στις ταινίες “The Grand Budapest Hotel” του Γουές Αντερσον, “Imitation Game” του Μόρτεν Τίλντουμ, “Birdman” του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου και “The Theory Of Everything” του Τζέιμς Μαρς. Παράλληλα, η ταινία “Boyhood” κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας BAFTA για τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Το BAFTA πρώτου αντρικού ρόλου πήγε στον Έντι Ρέντμεϊν για το “The Theory Of Everything”, ταινία που αναφέρεται στη ζωή του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ενώ η διάσημη ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ κέρδισε τον τίτλο του πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία “Still Alice”. Tο δε βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήγε στην Πατρίσια Αρκέτ για το “Boyhood”, ενώ το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου στον Τζέι Κέι Σίμονς για το “Whiplash”.