“Ανοικτοί”, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες απέναντι σε ένα μέλλον, όπου άνθρωποι και “επαυξημένοι τεχνολογικά άνθρωποι” θα ζουν, θα συνεργάζονται και θα συνδέονται σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που πραγματοποίησε η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky με στόχο να καταγραφούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι ανησυχίες αλλά και οι ελπίδες που έχουν οι Ευρωπαίοι γύρω από το θέμα της ενίσχυσης του ανθρώπινου σώματος μέσω της τεχνολογίας (human augmentation). Η «επαύξηση» αυτή, σημειώνεται, μπορεί να συμβεί είτε για λόγους υγείας – όπως η χρήση βιονικών άκρων – είτε ως προσωπική επιλογή που επιθυμούν να αυξήσουν τις δυνατότητές τους, εισάγοντας για παράδειγμα τσιπ αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID).
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, σχεδόν οι μισοί (46,5%) Ευρωπαίοι ενήλικες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να προβαίνουν σε human augmentation. Ωστόσο, πολλοί ανησυχούν για τον μακροπρόθεσμο κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας τεχνολογίας, με δύο στους πέντε ενήλικες (39%) μάλιστα να επισημαίνουν πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική ανισότητα και συγκρούσεις.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο πάντως, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) είναι είτε «ενθουσιασμένοι» είτε «αισιόδοξοι» για μια μελλοντική κοινωνία που περιλαμβάνει τόσο «επαυξημένους» όσο και μη «επαυξημένους» ανθρώπους. Μάλιστα, το 45% εξ αυτών δηλώνει ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να βγει ραντεβού με κάποιον που έχει ενισχύσει –μέσω της τεχνολογίας- το σώμα του, ενώ το 5,5% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχουν ήδη βγει ραντεβού με τέτοιο άτομο.
Την ίδια ώρα, σχεδόν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους (29,5%) αναφέρει ότι υποστήριζε ένα μέλος της οικογένειας που αποφάσισε να ενισχύσει το σώμα του με τεχνολογία, ανεξάρτητα από την επιλογή του, με τους Πορτογάλους να εμφανίζονται ως οι περισσότερο (46%) και τους Γάλλους ως οι λιγότερο (19%) υποστηρικτικοί προς μία τέτοια απόφαση. Μόνο το 16,5% των Ευρωπαίων θεωρεί κάποιον που ενισχύει με τεχνολογία το σώμα του ως «παράξενο», ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) βλέπει την «επαύξηση» ως «γενναία» επιλογή.
Μαρίνα Σαουλίδου